Надія або сльози?

13 квітня 2011, 14:06
Власник сторінки
інформаційні технології, криптологія
0
486

Законопроект 8310 «Про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо електронних державних закупівель)» - надія або сльози?

Дуже хочеться вірити, що в Україні буде працювати система електронних державних  закупівель. Тому з  великою радістю побачив серед законопроектів проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо електронних державних закупівель)». Але закінчив його читати з  сльозами на очах.


Першим, що дезорієнтувало у просторі, було визначення оператора електронного майданчика.


Оператор електронного майданчика – юридична особа незалежно від її організаційно-правової форми, форми власності, місця знаходження і місця походження капіталу або фізична особа – підприємець, державна реєстрація яких проведена на території України у встановленому законодавством порядку, які володіють електронним майданчиком, необхідними для його функціонування програмно-апаратними засобами, і забезпечують проведення електронних реверсивних аукціонів у відповідності до цього Закону.


Постало питання: державні закупівлі в приватних руках?

Це повторення Тендерної палати України або як?


Що означає «юридична особа незалежно від місця походження капіталу»?


Але далі ще «веселіше».


Згідно уточнення 9 до статті 39 Закону замовник (читай – державна структура) зобов’язаний в оголошенні електронного реверсивного аукціону та документації електронного реверсивного аукціону прописати  вимогу щодо надання забезпечення заявки, яке здійснюється шляхом перерахування грошових коштів на спеціальний рахунок оператора електронного майданчика у розмірі від одного до п’яти відсотків очікуваної вартості предмета закупівлі або очікуваної вартості лоту, якщо замовник у документації електронного реверсивного аукціону визначає лоти.


Уявіть собі, що державна структура оголошує тендер на сто мільйонів доларів США або євро. В реверсивному аукціоні приймають участь п’ять комерційних структур. Загалом у відповідності до закону на спеціальний рахунок оператора електронного майданчика будуть перераховані двадцять п’ять мільйонів доларів США або євро.


Звертає на себе увагу, що не передбачено санкцій за несвоєчасне повернення забезпечення. Це Вам нічого не нагадує?

Але не це найцікавіше. Електронний майданчик може перевести всі двадцять п’ять мільйонів за кордон і заявити про своє банкрутство. І що далі?


І це не кажучи про те, що проект закону дуже слабкий з точки зору фахівця з інформаційних технологій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.