Пенсійна реформа причавить нашу науку, як ту муху

20 червня 2011, 21:03
Власник сторінки
военный моряк, писатель, корреспондент, художник
0
1388

Зараз наші науковці добряче отримають під дих від "рідної" влади.




Якщо нашому пересічному українцю дати завдання намалювати вченого, він тут же зобразить вам дідуся з сивою бородою, який, з ручкою, чи олівцем в руці, замислено дивиться в якусь дуже мудру книгу.
І він буде правий. Розквіт наукової діяльності як правило приходиться на п’ятдесяти, шести десяти, сімдесяти річний вік. Це аксіома, яка дійсна в усьому світі. Зовсім не виключенням є вчені які плідно працюють і в вісімдесятирічному і в більш похилому віці.
Звісно не виняток люди які зробили наукові відкриття, і здобули кандидатські та докторські ступені і в молодому віці, але гарантую вам що коли вони відзначать свій шостий десяток, то розуму, досвіду і знань у них тільки побільшає.
Тому якщо поглянути на науковий склад українських вишів, то тут ми побачимо, що більшість наших професорів має пенсійний вік, та незважаючи на це працює, і працює дуже плідно так що молоді треба ще вчитися і вчитися у них.
На даний момент, більшість вчених, які досягли пенсіонного віку, оформили собі наукові пенсії (а її, повірте заробити ой як не легко) та продовжують працювати в сфері науки.
Що ж пропонує нам наша пенсійна реформа? Вона нам прямо каже, або получай наукову пенсію, і сиди собі вдома, або на власному городі, де й роби собі відкриття світового значення хоч в математиці хоч в молекулярній хімії скільки заманеться. Або залишайся ще попрацювати в науці, але отримуй просту пенсію. А це зовсім людині не вигідно. Зараз так склалася демографічна ситуація, що студентів в вишах буде дуже мало, тому викладачі будуть мати зовсім невелике навантаження, і наукова пенсія буде вища ніж зарплата плюс проста пенсія. Почнеться масовий відтік наукових кадрів, причому кадрів які знаходяться в самому розквіті своєї діяльності. Тобто нашій науці і вищій школі наше рідне державне керівництво ще раз добряче наверне під дих.
Одним словом в вишах та наукових закладах, майже зовсім не залишиться працівників, бо молодь ті мізерні ставки ніяк не приваблюють, та як правило, досвіду та знань ще малувато.
Дуже кортить запитати що це – непродуманість поспішних дій, відверте глузування як з нашої науки, так і з народу, або може це «вороги народу» знов почали свою діяльність, як в 37 році, та нажаль на цей раз зовсім не вигадану. І що буде казати нам наш уряд коли схаменеться, знову: - «Ай – ай! Помилочка вийшла!» ну зовсім як з тим дванадцятирічним шкільним навчанням.
А може треба взагалі пенсійну реформу починати з іншого боку. Спочатку створити умови для роботи всієї нашої економіки, а не тільки для олігархічних підприємств. Підняти рівень забезпеченості населення, а потім вже займатися пенсійними непопулярними реформами.
Якщо хтось каже, що зараз криза, що зараз все погано, то таких розумників хочеться відіслати до роману А. Булгакова «Собаче серце», де один з героїв професор Преображенський каже що розруха це не стара баба з клюкою, а розруха знаходиться в голові. Те ж саме можна й сказати про кризу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.