Тимошенко. Повинна сидіти чи не повинна. От в чому питання.

01 липня 2011, 22:26
Власник сторінки
Понт Аксінський
0

Шекспір у паніці.

Повинна сидіти у в'язниці пані Ю чи ні? Є безліч думок, об'єктивних, суб'єктивних, зацікавлених, незацікавлених, дурних і не дуже... Але є найважливіша думка, що думає народ? Саме ця думка залишається якщо не в підручниках історії, то в пам'яті поколінь. Народ... Хто такий народ? А така собі маса. Велика маса, яка в своїй більшості складається явно не з "ейнштейнів" та "спіноз". Цією масою легко маніпулювати, нав'язуючи думку, за кого голосувати, що дивитися по ТБ або як казати "ку". Але все ж таки ця маса складається з людей, яких з дитинства вчили норм моралі. Від прибиральника до інженера.

"Вор должен сидеть в тюрьме!". Згадується крилата фраза героя кінофільму. Безперечно. Про це говорить і кримінальний кодекс. І народ з цим погоджується. Нікому не подобаються злодії та інші злочинці.

А в іншому фільмі (вже російському, а не радянському) прозвучав такий діалог слідчого міліції з своєю дівчиною:

- Кому будет хорошо? Кому будет легче от того, что ты его посадишь?
- Никому. Никому не будет легче. Но СПРАВЕДЛИВО будет!

Отака для народу дилема. Для маси, яка звикла сприймати інтуїтивно, емоційно, по дитячому - тобто щиро. Має бути за законом чи справедливо? Здавалося б, одне іншому не суперечить. Але суперечить. І не зважаючи на географічний поділ "схід-захід" і протилежність висловлювань всі, насправді, думають однаково. Крала Тимошенко, але саджають її не за правилами справедливості. Перші роблять наголос на тому, що "крала", другі роблять наголос на "справедливості". Але обидва наголоси насправді розуміють всі. Крала вона дійсно, чи ні - це питання юристів. Але народ це не цікавить. Народ вже давно визначився, що тут при владі крадуть всі. Немає святих там, де святих бути не може. 

І всі прекрасно розуміють "несправедливість". В чому несправедливість? А в тому, що саджають "вора" не ті, хто має на це моральне право, хто за все життя вкрав тільки в мами цукерки з шухляди і не ті, хто завдяки розуму і принциповості пробився у судді... Саджають такі самі або й значно гірші. Поняття законності замінене книгою джунглів - сильніший з'їдає слабшого. 

Коли по ліву руку стоїть злодій за гратами, який вкрав 5 гривень, а навпроти нього (і проти нього) стоїть інший злодій, який вкрав в сотні разів більше і продовує красти, то для народу поняття "справедливість" та "законність" стають грою для уяви. Адже вибрати з двох злодіїв можна тільки одного, щоб посадити, інакше не дадуть. Шекспір у паніці.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.