Кримські продавці сувенірів визнали Абхазію

29 липня 2011, 06:07
Власник сторінки
політолог
0
651

На кримських курортах можна придбати рушники і чашки із зображенням на картах держави "Абхазія"

Отакі пляжні рушники продаються разом з іншими сувенірами у Севастополі:
 

 
Територія Абхазії більшістю держав, у тому числі Україною, визнається складовою частиною Грузії, попри те, що Тбілісі вже тривалий час не контролює області.
 
Незалежність Абхазії офіційно визнала лише Росія і чотири держави з Латинської Америки та Океанії. Це якщо не рахувати встановлення Абхазією "дипломатичних відносин" з такими самими невизнаними (або майже ніким не визнаними) державними утвореннями.
 
Я поцікавився походженням такої екзотичної продукції і знайшов в Інтернеті пару сайтів із пропозицією придбати оптом і в роздріб дані пляжні аксесуари.
 
З'ясувалося, це сайти українських Інтернет-магазинів з Севастополя(telnіk.com.ua) і Керчі (ocean-shells.co​m).  Те, що на етикетках зазначене банальне вже "Made in China", мабуть і згадувати не варто, адже відомо, що Пекін займається виготовленням всього і для всіх.
З одного боку, малюнки на сувенірах, звісно, справа вільної творчості художника, яка не мусить узгоджуватися з офіційною позицією  країни-виробника/замовника в тих чи інших політичних питаннях.
 
І можна було б, навіть, поставити під сумнів політичну заангажованість карт - наче б це заради практичної зручності, адже відпочивальники в Абхазії, хоч не хоч, і справді мають справу з адміністрацією самопроголошеної республіки, а не грузинської автономії.
 
Але у даному конкретному випадку спостерігається, радше, чітка  узгодженість саме із зовнішньополітичною позицією РФ, а не прагнення показати туристам фактичну приналежність територій.
 
Якби це було не так, то на цих мапах слід вказувати і не визнану ніким, але де-факто існуючу, Придністровську Молдавську Республіку. (Мабуть колись домалюють, але не раніше, ніж в Москві вирішать, що "народ Придністров'я нарешті заслужив жити у  власній незалежній державі").
 
У такому разі постає питання: який резон кримським торговельним мережам доносити до розніжених курортників російську зовнішньополітичну позицію - підлаштування під російського відпочивальника? цілеспрямована інформаційна операція? неуважність і байдужість?
P.S. Мушу визнати, керчанам вдалося обійти севастопольців за крутизною: мало того, що вони спромоглися на абхазький манер написати столицю Абхазії - "Сухум", а не "Сухумі" як традиційно по-грузинськи, так ще й почепили на чашку із картою кльову велосипедну бібікалку :)))
 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Крым,Абхазия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.