Хай живе дерегуляція!

29 липня 2011, 09:43
Власник сторінки
Економіст
0
483

20 липня прес-служба Мінекономрозвитку повідомила про відміну обов’язкової реєстрації декларації виробника продукції про відповідність.

На сьогодні це лише проект закону, що є затверджений Урядом. Але він має стати черговим кроком на шляху до європейської інтеграції та є однією з обов’язкових вимог Протоколу про вступ України до СОТ.

За цим Протоколом Україна зобов’язалась визнавати декларації виробників без реєстрації або підтвердження українськими органами. Нагадаю, що існуючий порядок реєстрації декларації про відповідність передбачає звернення до органу оцінки відповідності та подання заявки на реєстрацію, до якої додається безпосередньо сама декларація (оформлена належним чином, відповідно до технічного регламенту) та документи, що підтверджують обсяг і зміст технічної документації.

Ось так має виглядати декларація про відповідність.

Технічна документація включає в себе описи, креслення, схеми, сертифікати відповідності на продукцію, протоколи випробувань сировини, матеріалів тощо. Загалом, всі документи, що стосуються стадій проектування, виготовлення та застосування продукції мають бути подані в копіях до органу оцінки відповідності.

Але у випадку прийняття даного Закону України, виробник буде зобов’язаний самостійно та під власну відповідальність складати декларацію про відповідність продукції вимогам технічних регламентів. Звісно, що він також буде зобов'язаний зберігати її у комплекті документації та пред’являти на вимогу контролюючих органів влади.

Тим не менш, таке спрощення процедури декларування відповідності надасть можливість зекономити значні кошти як вітчизняним виробникам, так і постачальникам імпортної продукції в Україну. За попередніми підрахунками, сума зекономлених коштів складе приблизно 40 млн. грн. на рік. Не слід також забувати про економію часу, адже законом передбачено що орган оцінки відповідності має 10 днів на розгляд запиту про реєстрацію декларації. А подавати заявки одразу до кількох органів – заборонено.

Втручання держави буде значно зменшено, що покращить умови ведення бізнесу в країні та її інвестиційну привабливість. Отже, дерегуляція вочевидь піде на користь економічному клімату країни в цілому.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Україна,уряд
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.