На що варто сподіватися українському продакшну?

04 серпня 2011, 19:36
Власник сторінки
Директор з розвитку бізнесу та стратегії маркетингу відео виробничої компанії "Каталонія" media group http://catalonia.com.ua
0
13605

Багато хто сьогодні говорить про те, що галузь кіноіндустрії, або так званого продакшну стоїть на місці, практично не розвивається. Та що робиться для того, аби можна було стверджувати протилежне?

Давайте почнемо спочатку. Як забезпечується процес створення відео продукту? Це свого роду ланцюг: гарна ідея + кошти + якість. Під ідеєю розуміємо креативну актуальну пропозицію певного ролика, кліпу, фільму і т.д. Кошти – фінансова основа знімального процесу. Якість забезпечується кваліфікованими спеціалістами, наявністю сучасної техніки, обладнання. Таким чином створюється якісний продукт. І кожна з цих складових  ланцюга відіграє важливу роль. Уявімо, що ідея створення продукту – абсолютно неактуальна, навіть при достатньому фінансуванні і гарних фахівцях цільова аудиторія не отримає ні користі, ні принаймні естетичного задоволення. Інший випадок, коли є й ідея, і гроші, а за справу взявся непрофесіонал – і знову результат справи нульовий. Я веду до того, що кінцевий результат створення відео продукту – це його успіх, досягнення поставлених учасниками процесу цілей, і як результат – розвиток індустрії в цілому.

 

Фахівці в галузі кіноіндустрії стверджують, що в Україні є всі умови для того, аби створювати якісний відео продукт. У нас є сучасне обладнання, і кваліфіковані люди, і творчі натхненники, що продукують креативні ідеї. Немає тільки одного: достатнього фінансування. От і доводиться на всьому економити. Так втрачається якість, тому і кажуть, що в Україні мало хороших фільмів вітчизняного виробника. Звісно, про що можна говорити, коли на зйомки одного фільму витрачається близько мільйона доларів. Сума зовсім не маленька, тому мало хто з українських режисерів чи представників продакшну відважується робити такий продукт, тим більше не маючи ніяких гарантій, що хоча б якась частина витрат буде окуплена. Тому такі творчі люди й приймають рішення займатися більше рекламою чи кліпмейкерством, так як це набагато легше організувати, цільова аудиторія дуже швидко реагує і відповідає на запити. Крім того, така робота не потребує глибокої філософії та замислу, як у повнометражних фільмах, це набагато економніше.

 

Продакшн – слово іншомовного походження. Його навряд чи знали 30 років тому геніальний Богдан Ступка чи Ада Роговцева. Однак суть, які десятиліття тому, так і сьогодні в кіноіндустрії одна і та ж. Продукт продакшну – безцінний інтелектуальний доробок, в який вкладено талант, сили, здоровя. І тому така праця має бути достойно оцінена. Перед тим, як вийти у світ, цей продукт, мов дорогоцінний камінь проходить шліфування, від руки сценариста, режисера, акторів, знімальної групи. А найбільш надійна мотивація для вдалого знімального процесу, щоб все-таки він увінчався успіхом, -  фінансова підтримка від приватних інвесторів у першу чергу та від держави зокрема. Якщо учасники процесу не будуть заціплені в успіху картини, то їм  не вдасться зацікавити глядача. Адже доведено, що якщо в перші хвилини інтерес в глядача не зявився, можна ставити на картині хрест. То про який розвиток кіноіндустрії, продакшну можна говорити? 

 

Нам закидають, що українському продакшну далеко до Голівуду. Звісно, далеко. Проаналізуйте тільки, яку кількість готового продукту випускають вони щороку, а скільки українські колеги, і все стане ясно. А чому все так? Справа в тому, що в Україні, на жаль, дуже мало коштів заплановано на розвиток кіноіндустрії, а умов для приватного інвестування кіноіндустрії поки не створено. Тому так виходить, що в Америці  учасники двостороннього процесу – приватні інвестори та творці - працюють в дружному тандемі, а у нас представникам творчої професії доводиться шукати альтернативні джерела фінансування своїх проектів.    

 

На даний момент є дуже мало іноземних інвесторів, які готові вкласти гроші у створення фільму чи іншого кіно продукту. Зазвичай це відбувається у вигляді грантів. І тому треба створювати умови, щоб іноземні інвестори, як мінімум, були проінформовані про стан кіноіндустрії в Україні, та могли на першому етапі допомогти порадою, досвідом, а надалі – фінансуванням. Дехто запитає, що у нас робиться для того, аби покращити ситуацію та подолати кризу  кіноіндустрії в Україні. Варто зазначити, що таки є позитивні приклади. Підтвердження цьому – міжнародна прес-конференція у Львові 25 серпня з представниками світової кіноіндустрії, зокрема з відомим кінорежисером, кліпмейкером Шакіри, Іглесіаса та інших світових зірок - Antoni Sole. Впевнена, що ця людина, спілкуючись з керівниками продакшн груп та лідерами української кіноіндустрії, талановитими зірками допоможе знайти відповіді на глибинні запитання та відкриє очі на істинні причини кризи відео і кіноіндустрії в Україні. Крім того, захід покаже іноземним ЗМІ відмінності між кіноіндустрією в Україні та за кордоном, а також зможе довести перспективність інвестування в кіноіндустрію нашої країни. Antoni Sole і особисто готовий інвестувати півмільйона євро у зйомку першої картини українського виробництва. Подібного роду заходу завжди сприяють тому, щоб в неформальній атмосфері поспілкуватися з колегами по цеху, обговорити шляхи подолання проблем галузі. Адже Україна, її кваліфіковані спеціалісти у галузі кіноіндустрії дійсно варті того, аби просуватися у міжнародному напрямку та виходити на нові ринки.

 

Перейняти міжнародний досвід – ось що треба зробити нашим спеціалістам та зіркам. І тоді тільки приїде до нас достатньо приватних інвесторів, якщо вони побачать, що ми готові. Цю готовність можна показати в першу чергу на міжнародній прес-конференції у Львові. Чим таке обєднання, співпраця корисна для обох сторін? Коли буде створений за такої співпраці якісний продукт, глядач буде задоволений, імідж України зростатиме, прогрес в розвитку індустрії стане помітним. Інвестори в свою чергу матимуть гарну можливість наростити свій капітал та сформувати потрібну репутацію. Як бачимо, така співпраця буде вигідна усім.

 

Переконана, що кіноіндустрія в Україні має велике майбутнє! Талантів в Україні вдосталь, тому ті хто з нами - отримають додаткові міжнародні контакти.

     

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Каталония,кіно,Antoni Sole
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.