Росія

26 серпня 2011, 16:51
Власник сторінки
Понт Аксінський
0

Що це?

 Чим є Росія для нас? Давайте, спробуємо розібратися без емоцій. Я тут напишу свою суб'єктивну думку, але не треба її заперечувати на емоціях. Хочеться тверезих поглядів, без фанатизму.

Росія - це для нас вічна біда. Ми від неї нікуди не дінемося. Це ніби старший брат. Ти ростеш, ростеш... А старший брат все одно - старший. Росія - це причина нашого "НЕ добробуту". Це не єдина і не найосновніша причина. Але причина. Вічна. Росія - це держава, яка ніколи не дозволить нам жити краще за себе. Це неможливо. Росія  не може дозволити всякій дрібноті жити краще за себе, бо це буде суперечити геополітичному глузду. Ми можемо дуже тужитися і щось розвивати, але варто Росії зробити хід газовим (чи якимось іншим)  конем, як всі наші намагання перетворюються у нуль. 

Для порівняння ми можемо себе уявити Мексикою. Мексика - це Україна на протилежному боці Землі. Це країна, яка погано (відносно) живе вже десятиліттями по тій простій причині, що поруч є монополіст на людські блага - США. Велика держава завжди знає, як зробити, щоб сусід не "випендрювався". Недавно спілкувався з одним канадцем. Виявляється, канадці терпіти не можуть американців. Хе-хе.

Це не означає, що росіян треба ненавидіти чи ще щось з ними робити. Росіяни - це люди. Прості люди. Нічим не гірші і не кращі за нас. Більше того, навіть імперську політику Путіна не треба ненавидіти. Бо ця політика зрозуміла. Треба просто все розуміти. Росія робить для себе краще. Ми будемо вічними жертвами того, що Росія робить для себе краще. Є хижаки, а є жертви. Така природа. Не подобається? Вішайтесь. Бо змінити ви нічого не зміните. Можете сподіватися на те, що в один прекрасний день Мордовія разом з Чувашією розвалять злісну імперію, наприклад. Я теж люблю фантастику. Ну може років через 1000 таке і буде.

Що Росія хоче від нас? Забрати у нас Сімферополь? Приєднати нас до себе? Та ніколи. Принаймні, не зараз. Україна значно вигідніша для Росії, як бампер між нею та "агресивним" заходом. У них свої ігри, а ми - бампер. Якщо ми повністю влиємося в Європу, наприклад, то ми перестанемо бути бампером. Ми перестанемо виконувати функцію "боксерської груші". Росії це треба? Ні. Якщо ми вступимо в НАТО, то мимовільно підведемо американські війська під російський кордон. Росії це треба? Ні. 

Ті, хто вірить, буцімто політичні події в Україні відбуваються без впливу Росії - це наївні діти. Росія всюди. І це не паранойя і не психоз. Це реалії. Якщо б це була не правда, то Росія - дурна. Хтось вірить у те, що Росія дурна?

Не треба вважати, що Росія тільки нас тримає у своєму об'єктиві. Ми дуже особливі, але не єдині. Під таким самим впливом знаходяться інші сусіди імперії. Від Фінляндії до Монголії. З майже 2-х десятків сусідів Росія дозволила жити краще за себе тільки Фінляндії та Прибалтії. Фінляндія - історично. Прибалтія - програш у геополітиці. Повторного програшу Росія не допустить. 

Чим особливі ми для Росії? 

1. Територія. Ми найбільша країна Європи, якщо не рахувати саму Росію (азіатську її частину)

2. Населення. Нема жодної іншої країни-сусіда, де  "пропагандити" доведеться десь 50% населення. Не 0% і не 100%, а рівно 50%. Це стимул. 

3. Розміщення. Розміщення нічим не краще і не гірше, ніж у інших, але акваторія Чорного Моря вартує уваги для геополітиків. Ого-го. Ще й якої.

Отака то фігня.

Росію можна сприймати по різному. Можна її дуже любити і дружити "домами", можна її ненавидіти і чекати, коли її заллє північно-льодовитий океан. Можна на неї забити з вірою, що вона заб'є на нас. Але вона не заб'є. Бо ми - стратегічно важлива одиниця. Тому живемо хріново і будемо жити хріново. Не тільки тому, що Росія старається. У нас є 1000 внутрішніх причин свого бардаку, але Росія - це теж причина, вибачте мене русофіли. Це ого-го яка причина, бо, повторю, ми не повинні жити краще за Росію. Аксіома геополітичного розміщення. Фраза "винні москалі" смішна, але не настільки, як здається.

Найрозумніше - сприймати Росію такою, як вона є. 

А що робити в цілому? Як протистояти могутній Росії? Обвішатися синьо-жовтими прапорами і кричати "Геть!"? 

Може ніяк не протистояти?

Може здатися в полон?

Дідько його знає. Заєць може теж будує плани, як убити вовка, але поки що ніяк не реалізував. 

Я вважаю, що Україні треба перестати бути бампером і прикинутися "прибалтійською" країною. Втекти. У НАТО, у ЄС, у спілку європейських любителів метеликів. Пофіг куди. Але треба позбутися статусу м'ячика, яким перекидають через сітку. Тут все таки 45 мільйонів живих людей. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.