Чому нема майдану-2

05 вересня 2011, 17:55
Власник сторінки
Понт Аксінський
0

Роздуми, не більше.

Моя особиста думка. Чому немає зараз того спротиву, який був у 2004-му році? 
Це досить дивно, тому що весь тоталітаризм владного режиму відчувався приховано. Не відкрито. Всі підсвідомо відчували, що щось не те. Однак, люди рушили на майдан "цистернами". Був Майдан.
Що відбувається зараз. На даний час режим більш тоталітарний, ніж за часів Кучми. Преса дещо працює, завдяки попередньому періоду, і ми не відчуваємо недостачі інформації. Ми щодня чуємо факти про зловживання, про корупцію, про відвертий тиск, про те, що витворяють "папіки"... Більше того, "покращення" в житті відчули вже зовсім байдужі, аполітичні.
Чому ж нема зворотньої реакції?
Чому той самий режим, який викликав Майдан у 2004-му не викликає його зараз, у 2011-му, коли дія цього режиму проявилася ще яскравіше?
"Експерти" кажуть, що таке явище, як Майдан, можливе 1 раз на 100 років. Хто такі ці експерти? Політтехнологи? Політологи? Соціологи? 
Не важливо. Я, особисто, вірю будь-якому психосоціополіттехнологу точно так само, як і політику, а може й менше. Це люди, які заробляють гроші на маніпуляції громадською свідомістю. Якщо сказати простіше - паразити. Ну бо нічого вони не виробляють, а лиш філософствують на основі даних, яких нема. При чому, у них немає навіть формального зобов'язання бути чесними, як, наприклад, у журналістів. Це полеміка та демагогія.  
Тому думка, що майдану скоро не буде - це байка. Так само, як і думка, що майдан скоро буде. Буде він чи не буде - це покаже тільки час. У нас ще немає такої професії, як провидець, слава Богу. Все залежатиме від дій та подій.

Але чому все-таки немає майдану зараз? Вже? Ну дійсно? Ну ніби вже склала влада для майдану всі умови... На мій погляд, є 3 причини:

1. Виснаження від ідей та розчарування від зрад. Коли такий пафосний лідер, як Ющенко, зраджує все, чого від нього чекали - не може не бути розчарування. Це дуже сильний удар по психології населення. 
Це нок-аут, але не нок-даун. Тому ця причина не є основною. 

2. Літо. Просто літо. Крим, Туреччина, Гідропарк, картопля на городі, майки, шорти, темні окуляри... Пройде. То таке буває і таке проходить. Потім приходить дощ, сніг, сніг з дощем, лічильники... Газ, світло, радіатори, замерзлі труби, убиті дороги... Буде дорого. Дуже дорого. Ті ж газ, світло, бензин, опалення, вивіз сміття, подарунок дитині на Миколая, пшениця для куті... Ніби дрібниці, але ж, йолкі-моталкі, ростуть. А гривні з неба не падуть. Тому ця причина просто ще не настала. 

3. Найосновніша причина. Відсутній рушій майдану. Хто був рушієм майдану у 2004-му? Захід України. Західняки валили в Київ у автобусах, вагонах і хто як міг. Було нашестя "западенців" на Київ. Згадується, що кияни надзвичайно добре зустрічали оцю "западенську циганщину". Відчувалося, що одні приїхали не їсти просити, а інші зустрічають не навалу, а помічників. Було до дідька приємно, коли тебе сприймали не за того, хто приїхав "насрать", а за того, хто приїхав підтримати. Не було жодних мовних розбіжностей - там відчувався різнонаціональний, різнобарвний, але НАРОД. Звичайно, повно зараз є таких, як Сергеїч, які скажуть, що загадили його рідне руське місто Київ. Але то вже таке. Революція була, Сергеїч, вибачай. До речі, ніхто не постраждав, бо приїзджали не москалів бити, а змінювати державну автократію. Потім поїхали і сала не просили. 
Що ж змінилося? А змучилися "западенці".  Адже, по суті, 3 області на своїх плечах тягли цю лямку від 1990-го до 2011-го. Одні й ті ж самі люди. Покоління, звичайно, міняються, але не за 20 років. Тобто ті, хто ходив на мітинги у 1989-му досі ходять на мітинги у 2011-му. Безкінечно. Скажете, це хворі на голову? Робити більше нічого? Ну а що їм робити, якщо не міняється нічого. Якщо з пустого перелили в порожнє, то що змінилося?

Втома. 

Ні, не відмова від своїх бажань чи своїх ідей. Просто "передишка". Мені боляче це розуміти, але я це помічаю навіть по собі. Я це помічаю по всьому західняцькому суспільстві, яке навколо мене. Я втомився. 20 років пробувати добитися майбутнього в цій державі, а у відповідь чути, що ти бандерівець чи тупий галіцай...  Хіба бажання зробити державу сильною зашкодить якомусь донеччанину чи його дітям? Хіба бажання скинути режим барінів і стати вільними робиться на зло одеситу чи харківчанину? Це ж бажання бути повноправними громадянами від Львова до Луганська. Постійне тотальне нерозуміння, непорозуміння, нехтування і т.д.
Тому захід зараз у стадії "менопаузи", вибачте за слово. Ми щодня чуємо і бачимо купу протестів, але всі вони малочисельні, бо Київ намагається боротися наодинці. Захід зараз, по суті, зраджує свою столицю. Захід сидить і дивиться, що там буде у Києві. Зараз, як ніколи, потрібна підтримка. Але з цим нічого не зробиш. Ну бо чого туди їхати сотні кілометрів, якщо там може бути Ющенко-2. Якась така з'являється надія нізвідки, що Київ тепер має сам розібратися разом з... Не знаю. Хай там Дніпропетровськ допомагає, Харків, Полтава... Не можна людям сказати "Пішли" і вони пішли. Це тільки у мультиках буває. Читаю, як там кияни борються і просто злість бере. Не вистачить їхніх сил проти АПАРАТУ.

Але це все не кінець. Оця апатія Заходу, насправді, можливо й доречна. 
Бо літо. Було. Скоро буде холодно. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.