Кіно у Києві вийшло в "відкритий простір"

18 вересня 2011, 12:15
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
1080

17 вересня на Софіївській площі відбулося відкриття ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю.

Цього року він пройде в форматі «open air» і триватиме до 22 вересня. В зоні кінопоказу змонтовано найбільший за всю історію українських кінофестивалей екран. В поєднанні з архітектурним ансамблем площі це створює винятково святкову обстановку. Разом з тим, частина фестивального показу фільмів проходитиме в історичному комплексі «Золоті ворота». Також там будуть відбуватися творчі зустрічі з гостями фестивалю.


Перед відкриттям кінофестивалю на Софіївській площі можна було зустріти чимало видатних українських акторів, серед них Ольгу Сумську, яка є президентом цього мистецького заходу, Володимира Горянського, Руслану Писанку, Іллю Ноябрьова, Віталія Борсюка, Ларису Кадочнікову, Григорія Гладія та інших.

Очікуючи початку фестивалю, зірки ділилися своїми враженнями.

- Це буде подія для киян. Можна вільно заходити, вільно переглядати фільми і це абсолютно безкоштовно, - говорила присутнім журналістам Ольга Сумська, - Заходу такого масштабу в Києві ще не було. Навіть природа подарувала нам теплу погоду. Бачте, Всевишній за те, щоб в Києві відбувся кінофестиваль! - Також акторка зауважила, що зараз країна активно готується до Євро-2012 і вишукувати кошти на фестиваль було надзвичайно важко.


Володимир Горянський прокоментував ситуацію в українському кінематографі:

- Хочеться знятися в гарному, фестивальному кіно і їздити з ним світом, представляючи Україну. Українські короткометражки перемагають на найпрестижніших фестивалях, а з повнометражними фільмами не склалося. Є люди, які можуть зняти велике кіно, але на це немає великих грошей. Від нас: артистів, режисерів, операторів, вже нічого не залежить, - додав актор, - все в руках тих, хто приймає закони. А цей фестиваль має стати звичайною річчю в Україні. Наприклад, у Відні стоїть такий же великий екран і там щовечора показують гарне кіно.


Генеральний продюсер Федір Крат відмітив, що на конкурсну програму фестивалю було надіслано близько п’ятиста фільмів, з яких до перегляду художня рада відібрала лише вісім, а родзинкою кінофестивалю стануть творчі майстерні для студентів-кінематографістів, які під керівництвом знаних режисерів мають створити вісім короткометражних фільмів. Варто зазначити, що до художньої ради увійшли такі відомі актори як Ольга Сумська, Михайло Голубович, Руслана Писанка, Ніна Ільїна, Лариса Кадочнікова, Ада Роговцева, режисери Олександр Ітигілов та Роман Балаян, композитор Володимир Бистряков а також письменник Андрій Курков.


            Відкриваючи ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю Ольга Сумська сказала: «В усі віки найбільшими чеснотами людини були і залишаються: гідність, достоїнство, духовність, любов до рідного краю, дружба, кохання, і вони не загублені, вони в нашому серці. Завдяки сьогоднішньому дню ми нагадуємо про ці чесноти і попри всі тимчасові негаразди започатковуємо новий формат – «просто неба» на нашому ІІІ Київському міжнародному кінофестивалі. Я щаслива, я хочу цієї подорожі, я так думаю і ви її хочете, тому бажаю вам прекрасних переглядів, прекрасних емоцій, які можна пережити тільки з кіно!» Одразу після відкриття фестивалю була вручена нагорода за досягнення в світовому кінематографі. З рук Сумської, її отримав один з найпопулярніших польських акторів Ян Новацький, якого наш глядач має пам’ятати за фільмом Єжи Гофмана «Пан Володиєвський».


             Однією з особливостей кінофестивалю має стати розкриття багатогранного музичного впливу на кінематограф, продемонструвати його потенціал, привернути увагу до майстерності кінокомпозиторів і вшанувати кращих з них. За зразок глядачам було продемонстровано уривок з картини «Ярослав Мудрий» режисера Григорія Кохана в живому музичному супроводі гітариста-віртуоза, народного артиста України Енвера Ізмайлова.

            Кінопрограма ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю відкрилася фільмом-драмою «Нє скажу» режисера Ігоря Копилова про один день з життя закоханої пари.


Крім перегляду кінофільмів кияни і гості столиці можуть зустрітися з видатними акторами українського і світового кінематографу: Яном Новицьким, Григорієм Гладієм, Еммануїлом Віторганом. А 19 вересня, в рамках співпраці ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю і Організації Об’єднаних Націй з питань захисту навколишнього довкілля, до Києва приїде відомий американський актор Марк Дакаскос, який представить соціальну програму фестивалю: фільм «Тіні в раю», де він зіграв головну роль. Ця картина буде показана на фестивалі в День Миру.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: кіно,Київський міжнародний кінофестиваль,Ольга Сумська,Софіївська площа,open air
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.