Що вас стримує від злочину?

25 жовтня 2011, 19:31
Власник сторінки
Понт Аксінський
0

Убивства?

Ну от що? От чому не можна вбити людину? Чому не можна когось покалічити? Чому не можна вкрасти або когось згвалтувати? Ну ж хочеться, наприклад. А не можна. Чому? Я насправді про політику збираюсь говорити, тому, кому це не цікаво - далі не читайте.

Як на мене, є 3 фактори, які більшості людей не дозволяють зробити злочин - мораль, релігія і кримінальний кодекс.

Що таке мораль? Це те, що закладене батьками. Це, як на мене, найсвятіше, найправильніше, якщо батьки були мудрі. Пхати пальці у вогонь - не можна. Сідати на сиру землю - не можна. Говорити погані слова - не можна. Обманювати - не можна. Красти - не можна. Бити - не можна. Вбивати - не можна... Це мораль.

Релігія. Вона повторює ті ж постулати, але з тією різницею, що цього вчить хтось "звідти". От звідти, от-от-от, десь там... Далеко там... Але вчить, що так робити можна, а так - не можна. Я завжди дуже скептично відносився до релігії, бо це - інструментарій для впливу і бізнесу. Але віруючі люди будуть зі мною не згодні, тут сперечання даремні. Тим більше, що релігія, як така, не вчить нічого поганого, а лиш підкріплює те, що мало бути закладене батьками. Або виправляє те, чого батьки не заклали.

Насамкінець - кримінальний кодекс. Це ще один дубль моралі. Офіційно закріплена мораль, в якій записані всі ті ж самі "можна-не можна". Все те саме. Але з тією різницею, що все сформульовано дуже офіційно і передбачає відповідальність. Справжню відповідальність. Тут не буде карати боженька через невідому купу часу і мама по дупі не надає. Тут все значно простіше - зона!

А що найдієвіше з цих 3-х пунктів? Якщо подивитися на вид покарання, то, безперечно, виглядає так, що найстрашніший - кримінальний кодекс. Зона - це ж не по дупі ляпас. Це - конкретно, йопрст. І вже. І тут. І зараз. 

І головне, що кодекс всього лиш повторює звичайну мораль. Випрацювана в суспільстві мораль втілена у кодекс. Все. Всі хороші - живуть і танцюють. Всі погані - покарані. 

Але що, якщо кодекс не досконалий? А що, якщо ним починають крутити? А що, якщо ним починають просто прикриватися ті, хто ним володіє?

Що, в кінці кінців, якщо "кодекс" починає суперечити моралі і релігії? Не сам кодекс, а маневри з його використанням. 

А що, якщо суспільна мораль і релігія налаштовані проти "кодексу"? Що тоді стримує людину від злочину? Від того, щоб посадити когось на палю? Тільки кодекс? Не підкріплений ні мораллю, ні релігією, нічим?

Кодекс - це точно той бар'єр, який може справитись з усім?

Про політику: На що сподівається наша влада - на мораль, на релігію, чи виключно на кодекс? Бо для мене вже моральних і релігійних перепон не залишилось. Мене стримує тільки кодекс.




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.