ООН наголошує на необхідності впровадження відновлюваних джерел енергії

13 грудня 2011, 22:24
Власник сторінки
громадський діяч, еколог
0
601

В дніпропетровській області реалізовується програма “Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини”

Мета програми стимулювання енергозбереження та зменшення викидів парникових газів в Дніпропетровській області.


План реалізації програми “Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини” передбачає проведення оцінки перспектив енергозбереження, скорочення викидів парникових газів та оптимізації енергоспоживання. Також в рамках зазначеної програми реалізуються пілотні проекти по оптимізації енергоспорживання соціальних об’єктів за рахунок впровадження сучасних зелених технологій.


Експерти проекту Павло Хазан та Олексій Ангурець розповіли про дослідження, які проводяться в рамках проекту. Найближчим часом буде представлено доповідь “Перспективи запровадження відновлюваних джерел енергії та скорочення викидів парникових газів у Дніпропетровській області”.


Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй в своїй резолюції 62/197 знову підтвердила необхідність впровадження Плану дій Всесвітнього саміту зі сталого розвитку (WSSD). Організації Об'єднаних Націй продовжувати діяльність щодо підвищення обізнаності про важливість енергетики з метою просування на шляху до сталого розвитку та подолання бідності, також ООН наголошує на необхідності впровадження нових (альтернативних) та відновлювальних джерел енергії. За офіційними даними споживання первинної енергії в Україні має структуру, яка не дуже відповідає сучасним трендам сталого розвитку. Найбільший обсяг припадає на природний газ, в 2009 році – 35 %. В Європейських країнах питома вага споживання газу становить 21 %; обсяг споживання нафти в Україні становить 16,9 %, вугілля – 23,2 %, урану – 15,2 %, гідроресурсів та інших відновлюваних джерел – 9,7 %,” - зазначив Павло Хазан, -


Як зазначається у національних повідомленнях України з питань зміни клімату відповідно до зобов'язань України по Рамковій конвенції ООН про зміну клімату, в умовах України за допомогою вітроустановок можливим є використання 15-19% річного обсягу енергії вітру, що проходить крізь перетин поверхні вітроколеса. Очікувані обсяги виробництва на 1 м2 перетину площі вітроколеса в перспективних регіонах нашої країни складають 800-1000 кВт*год./м2 щорічно. Питомий природний енергетичний потенціал вітроенергетики в Україні (кВт*год/м2 на рік) коливається в межах 1120 (середньорічна швидкість вітру менше 4,25 м/с, висота 15 м) до 7230 (середньорічна швидкість вітру менше 5,5 м/с, висота 100 м). Питомий технічно-досяжний енергетичний потенціал вітроенергетики в Україні (кВт*год./м2 на рік) коливається в межах 200 (середньорічна швидкість вітру менше 4,25 м/с, висота 15 м) до 1150 (середньорічна швидкість вітру менше 5,5 м/с, висота 100 м).”


Олексій Ангурець зазначив, що ефективне досягнення прогресу в сфері енергоспоживання та мінімізації змін клімату потребує дотримання загальнодержавної політики наряду з реалізацією регіональних та обласних програм, виконання яких має відбуватися під контролем експертів та громади. Лише регулярний моніторинг реалізації зазначених в дослідженні заходів, та врахування даних моніторингу для корекції реалізації програм дозволить зробити поставлені завдання досяжними і реальними. Ми вбачаємо значну роль місцевих органів влади в процесі досягнення поставлених цілей щодо енергозбереження, скорочення викидів парникових газів та оптимізації енергоспоживання. Їх повноваження якнайкраще дозволяють реалізувати координуючу роль та ефективно працювати з усіма зацікавленими сторонами. Координація думки громади та можливостей бізнесу дозволить не тільки досягти економічного ефекту, але й сприятиме створенню сприятливого соціального клімату в області.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: ООН,Хазан,Khazan,Angurets,Ангурець
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.