За якнайшвидше прийняття закону про вищу освіту

26 січня 2012, 12:59
Власник сторінки
Координатор Студентської ради м. Києва
0

Моя позиція щодо подій довкола прийняття Закону України "Про вищу освіту"

Дорогі друзі та однодумці!

 24 січня відбулася нарада з Прем'єр-міністром України Миколою Азаровим стосовно прийняття нового Закону України "Про вищу освіту".

З цього приводу, за результатами сказаного і почутого, відчуваю необхідність донести до вас декілька основних тез:

Стан вищої освіти в Україні залишає щонайменше бажати кращого. Вища освіта перетворилася на штампування дипломів, виміняних за сало. Студенти не отримують РЕАЛЬНИХ знань, натомість втягуються у бюрократизм процедурної тяганини у процесі здобуття "корочки", яка нічого не варта в очах працедавців.

Реформа вищої освіти не може бути популярною, оскільки зачіпає "інтереси" горе-ректорів, які давно забули про свої прямі обов'язки, дбаючи лише про свій матеріальний стан. Не може сподобатися реформа і тим "студентам", які розуміють, що після реформи може завершитися їхня "халява" і посилиться державний контроль за їхніми академічними "успіхами" (посилення державного контролю у цій ситуації вважаю не лише доцільним, але і вкрай необхідним!).

Питання реформи вищої освіти заполітизоване. Люди, які не мають ніякого відношення до вищої освіти, пишуть законопроекти, роблять гучні заяви.

Проект Закону України "Про вищу освіту", який писали ректори, члени Академії наук, експерти, СТУДЕНТИ, щонайменше 3 (!) міністри освіти, наражається на популістичну критику (саме популістичну, оскільки конструктивна критика справить лише позитивний ефект на закон!). Така критика не має нічого спільного з реальним станом речей, а покликана дискредитувати те, що напрацьовувалося протягом останніх 4-х років.

Вчора, заходячи до приміщення, у якому відбувалася наради з Прем'єром, один з 5 пікетувальників, які вимагають відкликати урядовий законопроект, вигукнув: "Ідіть на ..., ...." (не вважаю доцільним відтворення навіть перших літер висловлювань) у слід тим, хто потрапив на зустріч з Азаровим. Цих "пікетувальників" не пустили усередину. І це дуже погано. Їх треба було пустити, щоб вся країна побачили обличчя (а головне - освіченість) тих, хто вважає, що саме вони точно знають, як вирішити долю 2,5 млн. студентів та сотень тисяч працівників освіти.

Проект закону про вищу освіту дійсно потребує ТЕХНІЧНИХ доопрацювань, на що вказало Головне науково-експертне управління ВРУ. Але він повинен бути прийнятий якомого швидше. Ті, хто бояться це сказати або ж займаються блюзнірством, повинні визнати, що задоволення власних амбіцій не може здійснюватися ціною вищої освіти.

Бережіть себе!

Голова Асоціації керівників органів студентського самоврядування м. Києва

Артем Нікіфоров
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Азаров,освіта,вища освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.