Талановиті молоді люди повинні займатись наукою, а не викроковувати на плацу

07 лютого 2012, 15:19
Власник сторінки
Голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг
0
631

Щодо сприяння залученню молоді до науки

Сьогодні, 7 лютого 2012 року, Верховна Рада України прийняла проект Закону України «Про внесення змін до статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо надання кандидатам та докторам наук відстрочки від призову на строкову військову службу (автор законопроекту – народний депутата України Андрій Пінчук, Партія регіонів).

«Законопроектом запроваджується надання відстрочки від призову на строкову військову службу особам, які мають науковий ступінь кандидата (доктора) наук та працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, – на  весь  період  їх роботи за цією спеціальністю», - заявив народний депутат України Андрій Пінчук.

Реалізація Закону сприятиме заохоченню молоді до роботи у галузі науки, підвищенню престижності роботи в ній, зменшенню кількості випадків еміграції перспективних молодих вчених до інших країн та зростанню наукового, технічного і технологічного потенціалу держави.

«Чинні норми Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу” аж ніяк не сприяють зацікавленості молоді у науковій діяльності. Так, відповідно до статті 17 цього Закону відстрочка від призову на  строкову  військову  службу надається на час навчання в аспірантурі чи докторантурі, проте не надається після закінчення та отримання наукового ступеня», - зауважує Андрій Пінчук.

На сьогоднішній час право на відстрочку від призову мають лише ті науковці, які працюють в установах Національної академії наук України. Але чим гірші молоді вчені, що викладають в університетах, працюють у конструкторських бюро і так далі? Риторичне запитання.

«Слід звернути увагу на те, що законопроектом передбачається лише відстрочка від призову і лише на період роботи за спеціальністю. Таким чином, законопроект розповсюджується лише на тих молодих вчених, праця яких безпосередньо пов’язана із спеціальністю, а отже – сприяє науковому розвитку держави. Якщо вказані особи не використовують свої наукові здобутки та не працюють за спеціальністю, вони підлягають призову на строкову військову службу на  загальних підставах», - підсумував Андрій Пінчук.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: законопроект
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.