Україна в очах європейської громадськості

08 березня 2012, 07:20
Власник сторінки
0
545

Приберіть розділи про євроінтеграцію з сайту МЗС

На сайті Міністерства закордонних справ України у головному меню відразу ж після пунктів «Міністр» і «Інтерв’ю та публікації» йдуть пункти «Європейська інтеграція» і «Євроатлантичне співробітництво». А вже після цього – «Економічне співробітництво», «Закордонним українцям» та таке інше. Отже – пріоритети нібито розставлено – нинішня українська влада формально все ще вважає євроінтеграцію основним напрямком своєї зовнішньополітичної роботи. На словах.

На ділі ж, євроінтеграційні перспективи з вини української влади постійно погіршуються. Для прикладу можна розглянути «обмін люб’язностями» між Україною та Європою впродовж лише останнього тижня. Посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінто Тейшейра заявив, що продекламовані вищим керівництвом нашої держави заходи з приводу демократизації країни та боротьби з корупцією так і залишаються деклараціями. А така ситуація відкидає Україну у число останніх країн, які здатні залучити інвестиції до своєї території.

Вітчизняне Міністерство закордонних справ не придумало нічого кращого, ніж порадити Тейшейрі не втручатися у внутрішні справи України та зробити заяву, м’яко кажучи, взагалі дещо дивну:  «Ми б спокійно і навіть з радістю спостерігали за "українізацією" пана Тейшейри, якби його політологічні оцінки та судження сприймалися українськими громадянами та ЗМІ як його особиста думка, а не офіційна позиція 27 країн-членів Європейського Союзу».

Тобто іноземному послу, на офіційному рівні радять «українізуватися»…

Припустимо, що такі, малоцікаві європейській громадськості заяви особливого впливу на імідж України у країнах Євросоюзу не здійснять. Але ж в Європі, на відміну від нас, є «четверта влада» – ЗМІ. І вже вони нагоди у черговий раз розкрити справжнє обличчя української влади не втратять.

«Україна і Білорусь оголошують дипломатичну війну Євросоюзу» («"Il Legno Storto", Італія): «…регрес демократії (в Україні) справді вражає,… все більш очевидна міжнародна ізоляція Януковича,… політичні репресії у Києві загострилися. Дипломатичні розбіжності з послом Європейського союзу, розкритикованого за те, що він об'єктивно проаналізував ситуацію на берегах Дніпра, здається, диктується наміром Україні посилити політичну напруженість з ЄС, якщо не змусити Брюссель відкликати свого представника. Цей факт поставив би українсько-європейські відносини на одну дошку з відносинами з Білоруссю диктатора Олександра Лукашенка».

Красномовно? А ми й надалі дивуватимемося, що не лише офіційні євроструктури, а й європейська громадськість негативно ставитиметься до наших інтеграційних намірів?

А МЗС хоч би не соромилося і прибрало розділи про євроінтеграцію з власного сайту.

Голова Вінницької обласної організації партії "УДАР" Віталія Кличка"

Ігор Ткачук


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.