Ігор Зубко: «Ми збиратимемо підписи аби зберегти мережу медичних закладів району

17 березня 2012, 22:45
Власник сторінки
Голова Козятинської організації "Наш Дім Вінниччина" zubko.igor@gmail.com тел. +38 (098) 383-000-7 http://nashdim.vn.ua/
0
529
Ігор Зубко: «Ми збиратимемо підписи аби зберегти мережу медичних закладів району

Під акомпанемент гучної критики у Козятинському районі активно просувається медична реформа. Наразі щодо заходів, які проводяться Міністерством охорони здоров’я, панує широке невдоволення.

17-03-2012 22:01:25

Під акомпанемент гучної критики у Козятинському районі активно просувається медична реформа. Наразі щодо заходів, які проводяться Міністерством охорони здоров’я, панує широке невдоволення. Громадськість передбачає насамперед закриття цілої низки місцевих ФАПів, амбулаторій врешті-решт районної лікарні та звільнення персоналу, але аж ніяк не концептуальні зміни, що могли б суттєво поліпшити медичне обслуговування громадян.

За результатами проведеного у лютому 2012 року громадською організацією «Наш дім – Вінниччина» опитування, 87% респондентів – мешканців Козятинського району – вважають, що медична реформа призведе до погіршення ситуації з медичним обслуговуванням населення.

На думку наших земляків, медична реформа не враховує ні інтересів медиків, ні пацієнтів. Глобальні ідеї реформаторів найменше орієнтовані на пацієнта, на те, аби медична допомога стала якісною, комфортною і доступною для пересічної людини.

За прагненням до оптимізації мережі медичних закладів якось забули про те, що транспортна інфраструктура в сільській місцевості не розвинена, що на поїздку до найближчої спеціалізованої лікарні чи не в третини мешканців району просто немає грошей. В першу чергу реформа «вдарить» по малозабезпеченим, які і зараз не можуть собі дозволити нормального лікування.

Саме таку думку висловлювали мешканці Вернигородоцької територіальної громади на загальних зборах, що відбулись минулої суботи. Окрім інших питань, найбільш гостро обговорювалась вернигородчанами тема проведення у районі медичної реформи. І тут селяни не скупились на епітети: висловлювалась думка, що реформу можна назвати такою, що суперечить Конституції, адже у результаті проведення оптимізації мережі закладів охорони здоров’я (головного пункту ініційованих перетворень) це буде тотальне ненадання медичної допомоги! А Конституція декларує, що головна цінність – це право на життя!

Останнім часом в Україні і, зокрема, у Козятинському районі і так спостерігається тенденція до скорочення населення. Так, аналізуючи демографічну ситуацію у Вернигородоцькій територіальній громаді, сільський голова назвав шокуючі цифри: за минулий рік у трьох селах територіальної громади народилось лише семеро дітей, в той час як померло 33(!) За декілька останніх років чисельність громади скоротилась майже на 150 осіб, і ця тенденція щороку набирає обертів. Ще декілька років таких темпів, зауважив очільник місцевого самоврядування, і цифра зрівняється із показником померлих за роки Голодомору 1932-1933 років. Тоді страшна голодна смерть забрала із Вернигородка, Великого та Верболіз близько 600 чоловік.

І така перспектива цілком можлива, адже вже зараз на сільську медицину у районного бюджету не вистачає коштів. А саме районна казна, а не місцеві бюджети, як колись, тепер відповідає за фінансування ФАПів та ФП – це результат першого етапу медичної реформи.

Із глибоким сумом та душевним болем погодився із сільським головою настоятель місцевого приходу отець Геннадій. Священик навів простий, але дуже яскравий приклад: він за кілька років вже знає напам’ять похоронну службу, натомість обряд хрещення забуває…

Від негативного накопичення емоцій у конструктивний напрямок перевів бесіду голова громадської організації «Наш дім - Вінниччина» Ігор Зубко, який виступив перед вернигородчанами із пропозицією згуртуватися для відстоювання власної позиції, консолідувати сили аби бути почутими чиновниками вищого рангу, «реформаторами».

Сільську ланку медицини Ігор Миколайович знає, так би мовити, зсередини, адже народився у родині сільських фельдшерів у селі Михайлин Козятинського району. Маючи за приклад жертовне ставлення до роботи своїх батьків, Ігор Миколайович поставив собі за мету захистити від негараздів людське життя. Тому саме зараз молодий громадський діяч не може мовчати:

- Я не можу і не хочу спокійно спостерігати за відвертим руйнуванням нашої медицини, - підкреслив у виступі Ігор Зубко. - На мою думку, медична реформа – це три основні ініціативи, результатом яких має стати якісно новий рівень медичних послуг, доступний для усіх верств населення.

Ініціатива перша: безкоштовні ліки для людей, що пережили війну та відбудували нашу країну та Козятинщину в тому числі. Вони поклали своє здоров’я та життя і не повинні зараз потикатися.

Ініціатива друга: медицина має прийти в кожне село. Обов’язково в кожному селі має бути медичний працівник і оснащена усім необхідним обладнанням, в тому числі кардіографами, та ліками медична установа.

Ініціатива третя: районна лікарня європейського зразка, лікарня з усім необхідним устаткуванням, з необхідною кількістю ліжкомісць.

- Знаю, - продовжив Ігор Миколайович, - що у деяких районах означених Президентом для реформування пілотних областей вже є гарні приклади того, як люди об’єднуються, щоб захистити себе, своїх близьких та рідних, своїх земляків та побратимів: вони не дають закривати районні та сільські лікарні.

Наша громадська організація ініціюватиме збір підписів проти закриття Козятинської районної лікарні. Вже виготовлені підписні листи і найближчим часом ми почнемо цю роботу. Закликаю усіх небайдужих підтримати наші ініціативи.

Звісно, влада запевнятиме, що все добре і медична реформа успішно реалізовується на теренах району і жодних ініціатив від народу не потрібно, а також і не потрібно збір будь-яких підписів або інших ініціатив небайдужих людей. Але їм дуже легко говорити з теплих шкіряних крісел просторих кабінетів і дивитися на простих людей через затемнені вікна дорогих автомобілів. Нам саме зараз як ніколи потрібно об’єднуватись і відстоювати власні інтереси бо окрім нас цього ніхто не зробить!

http://nashdim.vn.ua/index.cgi

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.