Щодо вдосконалення контролю за дотриманням законодавства про рекламу

23 березня 2012, 14:38
Власник сторінки
Голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг
0
614

Коментар про законопроект 10138

Хотілося б прокоментувати дещо невиважені твердження щодо законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу», які з’явилися у деяких засобах масової інформації.

Говорячи про новації цього законопроекту  слід відзначити  наступне. По-перше, не слід вважати, що рекламу зможе призупинити будь-який чиновник із інспекції по захисту прав споживачів. Призупиняти її зможуть лише вищі посадові особи – стосовно інспекції із захисту прав споживачів – це лише Голова інспекції та його заступники. Тобто виносити такі рішення зможуть лише кілька осіб на всю країну – і виноситися вони будуть у надзвичайних випадках. 

Більш того, у законопроекті йдеться про те, що призупинятися реклама буде лише після винесення рішення про порушення. Іншими словами, після проведення детального розслідування. Крім того, рішення про скасування  прийняті державними органами не будуть остаточними. Їх можливо буде без усіляких проблем оскаржити до суду. 

Звичайно, можна зрозуміти тих представників рекламного бізнесу, які побоюються зловживань з боку чиновників. Навіть самі рекламодавці визнають, що у майбутньому можуть бути викривлення у застосуванні цього закону, а  проте сам його текст не має значних недоліків. 

Якщо підходити до дій органів влади з упередженням, то можна розкритикувати будь-який закон, будь-яку правову норму. Наприклад, у багатьох наших громадян існує недовіра до суду, є і певні конкретні претензії. Але ж це не привід для скасування судової системи та переходу до самосуду. 

Питання контролю за рекламою надзвичайно важливе. Давайте візьмемо для прикладу сусідню країну – Росію. Там у середині 90-х існувало горезвісне акціонерне товариство «МММ». І навіть після відкриття кримінальних справ щодо Мавроді реклама продовжувала іти по телевізору. Зараз в Україні також діє ряд фінансових пірамід, причому діє з порушенням законів. Але  для доведення фактів їх незаконної діяльності повинно закінчитися слідство, потім – довгий судовий процес. Чи можна дозволити їм забирати останні гроші з кишень наших громадян? Думаю, що ні. 

На останок хочу зазначити, що цим законопроектом ми хотіли розширити права добросовісних рекламодавців. Будь-який підприємець погодиться, що краще, коли за ним наглядають 3, а не 7 органів. Чомусь у статті зовсім не згадуються якісно нові права, які пропонується надати рекламодавцям, виробникам та розповсюджувачам реклами. Із впевненістю можна сказати, що цей законопроект тільки сприятиме  проведенню чесного рекламного бізнесу. 

Більше того, це є також міжнародної практикою запровадження таких норм.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: реклама
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.