Дайош медичну оптимізацію!

06 квітня 2012, 04:53
Власник сторінки
журналіст
0
431

Результати реформування галузі охорони здоров’я України протягом 2010-2011 років довели печальну закономірність: у середньому шість-сім місяців три профільні міністри мали можливість різати по живому.

“Існує досить серйозна проблема, і, на жаль,

доводиться це визнавати, ми поки що не відчуваємо,

що реформи істотно впливають на якість життя людей”

Президент України Віктор Янукович,

21 лютого 2012 року.

 

Результати реформування галузі охорони здоровя України протягом 2010-2011 років довели печальну закономірність: у середньому шість-сім місяців три профільні міністри мали можливість різати по живому. Далі їх чекало знеславлення та гучний брязкіт дверми, що синхронно супроводжувався указом глави держави про звільнення некомпетентного міністра.

У цей час облдержадміністрації на власний хлопський розум ритмічно проводили оптимізацію мережі медичних закладів. До речі, про експеременти бюрократів-ескулапів Хмельниччини було присвячено дві мої публікації на Інтернет-виданні Українська правда http://www.pravda.com.ua/columns/2011/04/28/6122595/, http://www.pravda.com.ua/columns/2012/02/9/6954636/ Що характерно: у більшості випадків реформаторський крок наштовхувався на не сприйняття громадою. Після останньої публікації, в якій розповідалося про переформатування Кременчуківської дільничної лікарні Красилівського району в амбулаторію загальної практики сімейної медицини та зачищення сільської комунальної аптеки під майбутній офіс Партії регіонів, на сайті Хмельницької облдержадміністрації терміново було створено спеціальний розділ “Реагування на критику” http://adm.km.ua/index1.php?link=79. Як виявилося, моя стаття дуже негативно позначилася на реформаторському самолюбстві управління охорони здоров’я ОДА. “Усі погоджуються, що реформа вкрай необхідна, але кожен крок, спрямований на її впровадження, викликає різновекторні оцінки. Тому негативне ставлення до того, що відбувається нині в системі охорони здоров'я, нагадує скальпель хірурга: боляче, але інакше не вижити”, — практично вийшло зрі в корінь, як казав Козьма Прутков. Чиновники у білих халатах настільки захопилися, що заявили, мовляв, жителі села Кременчуки отримували необхідний спектр кваліфікованої медичної допомоги.

Що ж проаналізуємо. За словами головного лікаря Кременчуківської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Дмитра Лисюка, цьогорічного бюджету 339 тис. грн вистачить на виплати зарплати лікарям, яка зїдає 80%. 10% від загальної суми спрямують на розрахунки за енергоносії. Залишається ще 10 відсотків або 33,9 тис. грн на рік, щоби надати професійну медичну допомогу 3728 мешканцям десяти населених пунктів, які обслуговує ця амбулаторія.

Що стосується штатного розпису медиків амбулаторії, де нараховується 17 спеціалістів, то треба акуратно відділити мух від котлет. Адже частина з них підїжджає і утримуються на неповну ставку. 100% оклад одержують лише головний лікар, водій, дві медсестри. Залишається потреба у двох лікарях сімейної медицини.

Окремим рядком варто акцентувати увагу читачів на досягненні попередників, яке приписала собі нинішня влада. “Також  у Кременчуцькій сільській амбулаторії є 2 санітарних автомобілів: “Опель Комбо” та УАЗ. Тож за потреби хворих транспортують і в районні медичні заклади, і в обласні”, — рапортує обласне відомство охорони здоров’я. Головлікар Лисюк заявив, що йому довелося добряче попотіти, аби відвоювати у нового керівництва району з числа Партії регіонів автомобіль “Опель Комбо”, що свого часу постачалися на сільські лікарні за програмою уряду Юлії Тимошенко. Медик стверджує, що неодноразово писав пояснення працівнику СБУ, яким чином іномарка опинилася у його селі.

Загалом у Хмельницькій ОДА тема реформування і оптимізації закладів охорони здоров'я подається невимушено. Зазвичай публічно губернатор Василь Ядуха говорить про ефект: “Звичайно, у напрямку реформування і модернізації є активні провідники та відверті супротивники. Але правда на боці не тих, хто вважає себе словесним патріотом і б'є в груди, — а правда у тих, хто змінюють життя на краще”, — його думка, озвучена на колегії облдержадміністрації 28 лютого ц.р. Натомість його перший заступник Вадим Гаврішко у відповідь на інформаційний запит автора цих рядків продемонстрував справжні реформи на долоні.

За два роки при владі регіоналів скорочено ліжковий фонд цілодобових стаціонарів краю на 592 ліжка, у тому числі в обласних закладах — 190, у сільських адміністративних районах — 402. Протягом 2011 року шість сільських дільничних лікарень реорганізовані в амбулаторії загальної практики сімейної медицини; 11 сільських лікарських амбулаторій тимчасово (не вказується період часу) реформовано в фельдшерсько-акушерські пункти; 30 ФАПів, які обслуговували менше 200 мешканців, реформовано у пункти прийому хворих медичними працівниками (сусідніх) лікувально-профілактичних закладів.

У джунглях медичної оптимізації дійшла рука реформатора й до скорочення посад. Загалом на Хмельниччині під секвестр потрапило 876,75 штатних посад, у тому числі 438,75 посад медичного персоналу. 388 осіб звільнено. З них 152 медичних працівника, у тому числі 79 — пенсійного віку. Тут пан Гаврішко наголошує, що при проведенні оптимізації всім медичним працівникам працездатного віку пропонувались інші посади.

Ще один момент, який залишається не зясованим до кінця, — фінансування обласних програм галузі охорони здоров'я. Що цікаво, наші горе-реформатори допустили скорочення видатків на програму Репродуктивне здоровя населення Хмельницької області. Якщо минулоріч її бюджет становив 600 тис. грн, то нині 350 тис. грн. Ці кошти мають піти на придбання медикаментів для надання невідкладної допомоги у разі кровотечі в породіль та для лікування дихальних розладів у новонароджених. Водночас високопосадовець Гаврішко серед планів на 2012 рік розафішував реалізацію в області Національного проекту Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства.

Схоже, що випала з перспективних планів посадовців й обласна програма протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 році. Оскільки, цього року її термін придатності вийшов, то минулого року сума видатків з бюджету області становила 250 тис. грн.

Віталій Тараненко.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.