Остання декада поетичного марафону Віршень і його урочисте закриття на Медвіні

09 квітня 2012, 08:59
Власник сторінки
0
699

От і завершився Віршень, що тривав з 1 березня по 7 квітня, великими поетичними читаннями на Медвіні. 5 квітня на Книжковій виставці-ярмарку Медвін: Книжковий світ - 2012 зібрались більшість найактивн

У серії своїх подекадних публікацій про поетичний мегамарафон «Віршень» я розповідаю про помітні заходи, до яких безпосередньо причетна Київська молодіжна літературна студія «Перехрестя», оскільки я є членом цієї студії та особисто беру участь у більшості її акцій.

Насправді ж в рамках «Віршня» щодня відбуваються якісь заходи в різних містах і місцях, силами різних людей і їх об’єднань. Нагадаю, що мегапланом поетичного марафону планується начитати по всій Україні не менше 500 поезогодин! Самі розумієте, що висвітлити усе – для мене нереально. :)))

Мегамарафон «Віршень» був організований як захід із популяризації, але я це називаю «демаргіналізацією» :))), поезії. Його ініціатори – Сергій Пантюк, Максим Розумний, «Сліва-фест» та НСПУ. Місяць березень у поетичних цілях перейменовано у віршень, а сам марафон триває з 1 березня по 7 квітня.

Мою розповідь про першу декаду «Віршня» ("В першу декаду Віршня літстудія "Перехрестя" здійснила три поетичні десанти: до школярів, студентів та просто шанувальників поезії") можна прочитати ТУТ.

Розповідь про другу декаду марафону, в тому числі про конкурс урбаністичної поезії, твори на який можна подати до 1 травня ("Друга декада Віршня: «Урба-ПЕРЕХРЕСТЯ», літературний десант в КПІ та «Поетичні побрехеньки» у Спілці письменників") можна прочитати ТУТ.

А я починаю розповідь вже про третю декаду Віршня та його завершення.

 

Віршень в КПІ. Поетичні десанти до цього ВНЗ набувають регулярності

20-го віршня (в миру - березня) у літстудії "Перехрестя" був третій за рахунком поетичний десант в КПІ і водночас третя підряд зустріч із учасниками літклубу "Золоті сторінки", який нещодавно було утворено в КПІ за ініціативою Студради. Нагадаю, що зустрічі з десантами в цьому випадку не співпадають.:)))

Отже. Цього разу ми прибули в Малу залу ЦКМ НТУУ "КПІ" на запрошення Креативної агенції "61", яка діє в цьому навчальному закладі.

Спочатку в залі було не надто людно і зустріч скидалась на "поетичний междусобойчик". Але з часом виявилось, що майже всі стільці в залі зайняті.
Відкривав захід музичний дует Антоніни Окініної (вокал) та Вікторії Нагернюк (клавішні) - проект "ТишаKIDS", справивши дуже приємне враження і завдавши атмосферу вимогливості до виконання своїх творів.

А далі були "перехресні читання". Перехресні не тому, що учасників літстудії "Перехрестя" там було більше, а тому, що в заході знову брали участь автори з кількох літературних об’єднань і виходили на сцену "перехресно", в залежності від міркувань ведучої про найкращу черговість виступів.

Від літклубу КПІ "Золоті сторінки" читали Богдан Кудряшов, Анна Лугова, Тетяна Янгулова, Марина Михайлюк та Олександр Ткачинський.

"Перехрестя" представляли Вікторія Осташ, якій цього дня вдалося побувати на двох заходах майже одночасно, Леся Мручківська, представлена як переможниця конкурсу "Гранослов-2003", Володимир Осипенко, який добровільно виконував свою професійну роль звукорежисера, Антоніна Спірідончева, яка цього разу було ведучою заходу, та Марина Єщенко, яка примудрилась представляти одразу два літературні угрупування - "Перехрестя" та Літклуб "Маруся".

Від "Марусі" також виступала Оксамитка Блажевська. Крім читання віршів, вона розповіла про освітній проект для молодих письменників, який зробить з них менеджерів своєї творчості.

Ілона Пікульська, незалежна поетка, яка представляла саму себе, розповіла також про поетичний квест, що відбуватиметься в рамках мегамарафону "Віршень" 32 віршня (в миру 1 квітня). Щоправда, розповіла небагато, більше заінтригувала.

Зустріч була теплою, цікавою та й завершилась подарунками від Антоніни Окініної та Вікторії Нагернюк - музичні диски ТишаKIDS "Жива вініла" могли взяти собі усі охочі.

Багато фото із заходу в альбомі на Пікасі




Антоніна Окініна (вокал) та Вікторія Нагернюк (піаніно).


Богдан Кудряшов (студент КПІ)


Тетяна Янгулова


Антоніна Спірідончева


Марина Єщенко


Вікторія Осташ


Володимир Осипенко


Антоніна Окініна та Вікторія Нагернюк

 

Літстудія "Перехрестя" з Віршнем в бібліотеці № 160

24 віршня (в миру - березня)
в рамках поетичного мегамарафону "Віршень" відбулись літературні читаннях в бібліотеці № 160 на Позняках.

"Перехрестя" віршнює в цій бібліотеці вже не вперше. Очевидно, минула зустріч, проведена літстудійцями ще в лютому, справила приємне враження на аудиторію та організаторів (організатори - керівництво бібліотеки та ГО "Народна ініціатива").

Цього разу на молодих письменників знову чекав теплий прийом, привітні, уважні та зацікавлені слухачі. Знову повний зал, що дуже тішить. Жителі району відгукнулись на оголошення про те, що відбудеться зустріч із сучасними письменниками.

Читали Вікторія Осташ, Володимир Осипенко, Антоніна Спірідончева, Валентина Захабура та Юрій Рудницький. Валя з Юрою ще й співали.

Потім молоді поети розповідали про себе - це ініціатива Вікторії, яка була добре сприйнята залом. Виявилося, що прослухавши вірші, люди щиро цікавляться особою автора. До усіх виспупаючих було чимало запитань від гостей про освіту, професію, зацікавлення, джерела натхнення, сімейну підтримку тощо.

Все пройшло класно, піднесено, динамічно. А після заходу нам провели екскурсію по бібліотеці. Бібліотека № 160 була відкрита лише минулого року за мало не фантастичним збігом обставин, коли на її відкриття вже ніхто не сподівався. Бібліотеці дісталося новісіньке просторе приміщення на другому "офісному" поверсі в житловому будинку-новобудові. Ще є помітним невеликий книжковий фонд, адже наповнити його за такий короткий термін - не просто. Ще під час першої поетичної зустрічі ми подарували бібліотеці свої книжки.

Повний фотик фоток в інтернеті матеріалізувався у фотоальбом на Пікасі, який можна переглянути ТУТ.

А я пропоную кілька показових фото.





Читає Антоніна Спірідончева


Вікторія Осташ


Вікторія Осташ, Валентина Захабура, Володимир Осипенко та Юрій Рудницький (співає).

 

Закриття поетичного мегамарфону Віршень на Медвіні

От і завершився Віршень, що тривав з 1 березня по 7 квітня, великими поетичними читаннями на Медвіні. 5 квітня на Книжковій виставці-ярмарку Медвін: Книжковий світ - 2012 зібрались більшість найактивніших активістів Віршня. Це люди, які представляли свою творчість і Віршень загалом в навчальних закладах студентам і школярам, в районних бібліотеках, у Спілці письменників, на інших площадках і навіть просто в місті.

Показово те, що сталося напочатку заходу. Медвін, сам того не розуміючи, продемонстрував загально-суспільне ставлення до поезії - в залі вимкнули світло. Просто вимкнули, бо покупці між рядами не ходили, а продавці книжок заклеїли скотчем свої ятки і залишили ярмарок. Загалом відзначу, що цього разу книжковий ярмарок мене більше розчарував - незручним розташуванням і майже порожніми залами (треба думати, що через незручне розташування). Але повернемось до Віршня. Попри те, що нам вимкнули світло і літкав’ярня освітлювалась сонячним світлом, що проникало у виставкове приміщення через отвори на стелі, треба подякувати організаторам, що нам не вимкнули мікрофон. :))) Втім, читання ніяким чином не були зіпсован (хіба що фото вийшли темнуваті), адже в кав’ярні були глядачі (!), а темнота створила атмосферу поетичної інтимності. :))

Отже. Модерував захід один з ідейників і засновників марафону - Максим Розумний. Поети, що не дивно, здебільшого організовані у поетичні спільноти (саме така належність до спільнот зробила можливою їх мобілізацію для участі у віршневих заходах). Від Київської молодіжної літературної студії "Перехрестя" представляли свою поезію Вікторія Осташ (керівник літстудії), Максим Меркулов, Анна Малігон, Антоніна Спірідончева, Алла Миколаєнко та Валентина Захабура, яка не лише читала, але й співала власні пісні з "гітаро-балалайкою". Від гутірки поетів "Севама" виступали Оксана Яблонська (очільниця гутірки), Владислав Молодід, Ліана Абрамова Михайло Жаржайло та Юрій Рудницький. Також представили свою творчість "самостійні" поети Олеся Мамчич та Ілона Пікульська.

Віршень завершився достойно, хоча у виступаючих відчувалась легка втома від віршневого ритму, адже деякі автори брали участь у поетичних заходах по кілька разів на тиждень протягом місяця. Після одного такого заходу у віршнян навіть з’явилась ідея провести "тиждень без поезії". :)) Тепер, по завершенню марафону є така можливість, але не в "перехрестян", оскільки вже у вівторок відбудеться планова зустріч літстудії у Будинку письменників.

Багато фото з читань можна переглянути в альбомі на Фейсбук - ТУТ

Але для ілюстрації - мінімум фото і максимум дійових осіб.




Вікторія Осташ (читає), Анна Малігон та Алла Миколаєнко



Антоніна Спірідончева (читає)


Максим Меркулов


Валя Захабура


Влад Молодід, Оксана Яблонська, Ілона Пікульська та Юрій Рудницький (справа, стоїть).


Олеся Мамчич


Максим Розумний та Оксана Яблонська


На передньому плані Михайло Жаржайло та Ліана Абрамова

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.