Діти, діти – куди вас подіти?

18 квітня 2012, 22:25
Власник сторінки
Людина.
0
696

Діти, діти – куди вас подіти?

Протягом березня вся Україна стежила за долею дівчини з Миколаєва Оксаною Макар і обговорює й досі, що потрібно зробити з покидьками, які вчинили таку наругу над дівчиною. Майже щодня в пресі зявляється інформація про нові згвалтування по всій державі. Скільки тисяч випадків не піддається розголошенню, скільки протверезілих дівчат картає себе зранку, шкодуючи про скоєне, багато вже й не картає....

Дивує лише одне, чому всі говорять про наслідки, а про першопричину мовчать? Чому сьогодні ні кого не дивують аморальність, грубість, цигарки з 7 років, алкоголь з 10 років, наркотики з 13? Підземний перехід на головному майдані країни у вечірній час заповнений підлітками з пляшками алкоголю в руках, кіоски з алкоголем через кожні 10-20 метрів, під кожною школою тощо. Ось реалії сьогодення, ось причини вчорашніх, сьогоднішніх і завтрашніх зґвалтувань, крадіжок, вбивств тощо.

Що робити? Що робити з вихованням дітей, як їх вберегти від згубного впливу вулиці, оточення, телевізора, комп'ютера?

"Сформувати, виховати стійку до вищезгаданих факторів особистість. Власним батьківським прикладом показати дітям, як потрібно жити і чинити у житті. Всесторонньо розвивати світогляд дитини, щоб вона могла бачити дійсно прекрасне у житті, щоб вона могла ставити життєві пріорітети в яких не місце алкоголю, тютюну, наркотикам" - каже, педагог-організатор клубу за місцем проживання "Лідер" Григоренко Наталія Миколаївна.         Цей заклад позашкільного виховання дітей входить до структури об'єднання підліткових клубів Солом'янського району "Либідь". Розташований за адресою: вул. Ярослава Галана 2 і в основному обслуговує мешканців прилеглих будинків. Займає клуб близько 380 квадратних метрів першого поверху житлового будинку, що дуже зручно для дітей, буквально в домашніх капцях спустились на перший поверх і вже можна займатись в улюбленому гуртку.

"У понад 20 секціях та гуртках займаються біля 300 дітей та молоді. Займаються у клубі з 3-х до 35 років. Секції та гуртки різноманітні – це ранній розвиток дитини, талановиті пальчики, творча студія "Олівець", ліпка з глини, підготовка до школи, секцій з бойових мистецтв, танцювальні гуртки, тренажерний зал, та багато інших. Займаються, як і батьки так і діти, багато наших вихованців ставши дорослими, сьогодні приводять своїх дітей. Попит на гуртки та секції диктують самі батьки, нам лишається лише знайти та підібрати спеціалістів. Останніми роками популярніші стали рухливі види занять танці, гімнастика, бойові мистецтва тощо. Для цих видів занять у нас є 3 зали, крім них діти займаються ще у пяти приміщеннях" - розповідає Наталія Миколаївна.

Клуб "Лідер" був визнаний кращим клубом за місцем проживання 2010 -2011 роках. Марчук Раїса Іванівна та Григоренко Наталія Миколаївна, педагоги-організатори, а фактично керівники цього закладу, за роки своєї роботи змогли підібрати колектив, який хоч і молодий за віком, та зрілий за своїм професіональним підходом до справи. Якраз саме у згуртованому колективі професіоналів, вбачають успіх та популярність "Лідера" серед батьків та дітей. Та й місцева адміністрація не раз визнавала високий рівень роботи клубу.      Тимченко Лілія Володимирівна один з тих молодих спеціалістів "Лідера", яка є керівником гуртка "Раннього розвитку дитини". Закінчивши Сумський державний педагогічний університет, пішла працювати у педагогіку. Каже тому, що це її покликання. "Сьогодні потрібно надавати велику увагу вихованню дітей, навіть вже із самого маленького видно, як і наскільки відповідально батьки ставляться до виховного процесу. І такі заклади, як наш, відіграють у цьому процесі не останню роль. Особливо, якщо батьки працюють і у них обмаль часу" - зазначає Лілія Володимирівна.

Із дітьми, які готуються піти до школи працює Стрілковська Тетяна Анатоліївна. "Ми, викладачі, змушені конкурувати сьогодні із телевізором, комп'ютером, адже саме на них багато батьків покладають виховання своїх дітей, увімкнув мультик і дитина вже не "набридає". Але заняття у таких закладах для дітей є чимось новим, вони отримують нове спілкування, нову форму подачі та зміст інформації, що безумовно є позитивним у вихованні їхньої свідомості" - каже Тетяна Анатоліївна.

Чимось новим і захоплюючим є заняття з бойового гопаку. Гавва Олександр і Шамайко Катерина, викладають, цей національний вид бойових мистецтв. Всі гуртківці у козацьких шароварах, сам вид бойового мистецтва передбачає не лиши тренування фізичні, а й духовні. Зокрема досить сильно в плані духовності виглядає підготовка до тренування і самі тренування, діти співають українські козацькі пісні, засвоюють настанови - це своєрідні заповіді гопаківця, які несуть у собі глибоку виховну суть. Періодично проходять теоретичні заняття у виховально-національному дусі, навіть батьки які водять дітей на гопак, із захопленням їх слухають.

Андрєєва Ольга Володимирівна, майстер спроту міжнародного класу із спортивної гімнастики, викладає для діток оздоровчу гімнастику, секцію відвідують дітки із 5 років. Цей вид занять швидше спрямований на оздоровлення організму, підтримку його у гарному тонусі, для багатьох дітей він є одним із етапів підготовки до танців та до інших видів занять.

Бальні танці для наймолодших – це щось. Дітвора, яка здавалося б, ще вчора навчилась ходити, сьогодні вже щось намагається витанцьовувати. Мами, бабусі терпеливо сидять у роздягальнях в очікуванні, поки їхні чада опановують технічні елементи та борються із гравітацією. Маму під час занять танцями дітям заміняє Шаболтас Дарія Андріївна, хореограф, яка вже більше 3-х років працює в "Лідері". "В нашому гуртку займаються діти різних вікових груп. Ось нещодавно ми повернулися із змагань, де брали участь наші вихованці, повернулись не з порожніми руками, зайняли багато призових місць, всі задоволені і щасливі" - розповідає керівник гуртка бальної хореографії.

Досить екзотично для таких закладів виглядає майстерня Куклєвої Людмили Григорівни, всі стіни, столи буквально не містять вільного сантиметра, все заповнено шедеврами мистецтва творців клубу "Лідер" і керівника гуртка "Ліпка з глини". В кутку невеличкої кімнати гончарний станок, навколо нього безліч витворів із глини. Судячи з кількості виробів ліпку з глини теж облюбували дітки клубу "Лідер".

"Ми ходимо і на танці і на "Талановиті пальчики", нам 3 роки. Даринка так любить танцювати, що ми користуємось цим вдома, коли не слухається варто лишень, сказати, що на танці не підеш, одразу слухняна стає. Ми дуже задоволені і Даринка теж, що поряд з нашим домом є такий заклад" - розповідає бабуся дівчинки.

Хлопці Іван та Володя десятикласники, повертаються з тренажерного залу, кажуть, що на брусся ще зараз підуть. Займаються регулярно, у класі єдині, хто відвідує подібні заклади.     Усі батьки з якими вдалось поспілкуватись дуже задоволені, що у них є така прекрасна можливість оберегти дітей від згубного впливу вулиці, відволікти їх від телебачення, комп'ютерів та іншого засилля, яке сьогодні згубно впливає на підростаючі покоління. Різноманіття підходів до дітей у клубі за місцем проживання "Лідер" дійсно вражає, вражає і підбір фахівців, які працюють з дітьми і на ділі доводять свою відданість справі та любов до дітей.

Чим сьогодні не альтернатива ось такі фізично-, духовно-виховні оазиси тій аморальності, насильству, що кояться навколо. Багато у цій справі і проблем, які повинні вирішуватись на загальнодержавному рівні, і ті хто ці проблеми покликаний вирішувати повинні розуміти, що за такими виховними закладами майбутнє, адже вони вносять суттєвий вклад у формування світогляду майбутніх особистостей, громадян держави.

Від свого імені, думаю і багатьох батьків, хочу подякувати всім тим людям, які віддано працюють, не дивлячись ні на які перешкоди і дійсно вносять вагомий вклад у наше з вами майбутнє.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.