Прибуток українських банків і іпотечний кредит

19 квітня 2012, 09:49
Власник сторінки
Народний депутат України
0
525

Чи зменшаться іпотечні кредити від того, що банки одержуватимуть надприбутки?

Прибуток банків України в першому кварталі 2012 року склав 1, 725 млрд. грн. проти збитків в 200 млн. грн. роком раніше, зафіксував у власному звіті Національний банк України.

Безумовно, приємно за успіхи банків. За те, що банкіри і топ-менеджери можуть зітхнути з полегшенням – прибуток цього року у них буде знатний. Проте яким чином цей факт відіб’ється на житті 99% українців? Іпотечні кредити зменшаться? Ставки і нарахування нарешті стануть наближеними до європейських стандартів? Вкладники матимуть гарантію щодо того, що банк, якщо навіть і збанкрутує, але все ж поверне їм їхні кошти?

Запитання ці, зрештою, не до банкірів – для них прибуток становитиме самоціль. Так не лише в Україні, а й в усьому світові. Але ж у кожній країні є уряд, який має обмежувати апетити фінансистів, має диктувати чіткі правили і контролювати за їх виконанням. Там, де уряди належним чином виконують власні функції, перерахованих мною запитань не виникає.

Чи спроможний український уряд, з огляду на райдужні перспективи розвитку вітчизняної банківської системи, змусити банки видавати іпотечні кредити виключно за фіксованою ставкою? Чи перетворяться заклинання про максимальні пільги для молоді у придбанні житла, що ми їх чуємо перед кожними виборами, у політику влади? Чи відійде Україна від ситуації максимального викачування грошей від позичальників до надання їм державної підтримки і страхування кредитних ризиків?

Це вже не кажучи про обов’язкове в Європі, але майже відсутнє у нас сприяння малозабезпеченим родинам у покращенні житлових умов.

Запитання, як не шкода, більшою мірою риторичні. Банки шукають прибуток. Нинішній Кабмін теж поставив прибуток у кут власної політики. І тому усі розмови про національні житлові програми так і залишаться на час діяльності нинішнього уряду, звичайними розмовами.

Член Політради партії «УДАР» Віталія Кличка»

Геннадій Ткачук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: УДАР Віталія Кличка,Кабінет Міністрів,Національний банк України,іпотека
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.