Уряд з іншої планети

26 квітня 2012, 12:01
Власник сторінки
0
576

Усі заяви керівництва Кабінету Міністрів та вся урядова інформація жодного відношення до української дійсності не мають.

Один з моїх попередніх дописів носив назву: «У якій країні живе наш уряд?». У цьому блозі констатувалися протиріччя між оптимістичними заявами українського прем’єр-міністра та показниками міжнародних фінансових установ, експерти яких цей оптимізм не поділяють.

Хочу вибачитися за сумнів, який лунав у назві публікації, оскільки запитання завжди передбачає сумнів. Сьогодні я твердо переконався – усі заяви керівництва Кабінету Міністрів та вся урядова інформація жодного відношення до української дійсності не мають.

Про це, зокрема, свідчить нещодавнє висловлювання Миколи Азарова на засіданні уряду, що країні необхідно поліпшити інвестиційний клімат і завершити важливий процес дерегуляції. «По-перше, максимально відкрити двері для інвестицій. Це означає, перш за все: у поточному році завершити дерегуляцію. Створити такі чесні, прозорі і справедливі правила та умови ведення бізнесу, щоб Україна стала в один ряд із лідерами в рейтингу економічної свободи», – завив прем'єр.

Якби ця інформація пролунала з вуст людини, яка тільки-но приступила до виконання власних посадових обов’язків, її можна було б зрозуміти.

Але слова сказані особою, яка уже понад два роки очолює Кабінет Міністрів. Уряду не заважають працювати ані слухняна Верховна Рада, що безперешкодно приймає усі урядові проекти, ані вертикаль державних адміністрацій, які майже суцільно очолюють однопартійці Миколи Яновича.

Однак ситуація, чомусь, зворотно протилежна словам голови уряду. І підтверджують це низка міжнародних організацій.

Згідно з Індексом економічної свободи, який щорічно розраховується газетою Wall Street Journal і дослідницьким центром Heritage Foundation щодо більшості країн світу, і фіксує «відсутність урядового втручання або перешкоджання виробництву, розподілу і споживання товарів і послуг, за винятком необхідної громадянам захисту і підтримки свободи як такої», Україна у 2010 році займала 162 місце серед 182 країн світу та була віднесена до числа «країн з невільною економікою».

Серед країн пострадянського простору Україна тоді посідала передостаннє місце. Таджикистан, наприклад, займав 128 місце, а Киргизія – 80. Майже не змінилося місце України у цьому рейтингу і після річного терміну «покращення» – 164. Погіршилися, щоправда загальні показники – з 46,4 пунктів до 45,8.

У 2012 році наша країна «титанічними» зусиллями уряду піднялася на один рядок вище – на 163 місце, вперше обігнавши Узбекистан і впритул наблизившись до Соломонових Островів та Лесото.

Проте про будь-яку економічну свободу мова не йде і у 2012 році.

Тому слова Миколи Азарова, що уряд докладає усіх зусиль, щоб «Україна стала в один ряд із лідерами в рейтингу економічної свободи», інакше як невеселий жарт оцінювати не можна.

Два роки постійного «покращення» більш ніж достатньо, щоб переконатися – уряд працює виключно непрофесійно.

Ще два таких роки Україна просто не переживе.

 

Голова Вінницької обласної організації

Політичної партії «УДАР» Віталія Кличка

Ігор Ткачук

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: УДАР Віталія Кличка,економіка,Кабінет Міністрів,Микола Азаров
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.