Вінниця продемонструвала приклад громадянського компромісу

10 травня 2012, 09:21
Власник сторінки
0
520

Вінничани у цьому році надали усій Україні приклад взаємоповаги один до одного, які б погляди вони не мали відносно 9 травня.

Червона у календарі дата – 9 травня уже багато років є каменем спотикання для населення різних регіонів України, для прихильників і противників різних ідеологій,  для людей, які по-різному дивляться на вітчизняну історію.

Для одних це – День Перемоги з обов’язковими червоними прапорами, пишними промовами офіційних осіб, покладаннями квітів та іншими урочистостями. Для інших – гірка пам’ятна дата, день жалоби і скорботи за мільйонами знищених співвітчизників. У крайньому варіанті – день заміни «одних окупантів на інших».

Сперечатися з цими крайніми точками зору – значить накликати на себе гнів і тих, і інших. Одних, чию думку не поділяєш, – за «викривлення історичної правди» та «фальсифікацію фактів», інших, кого підтримуєш, – за недостатнє завзяття у справі боротьби за Істину.

Але і перші, і другі єдині в одному – їхні погляди мають бути утверджені примусово. Якщо вішати червоні прапори – то за окремим указом чи розпорядженням. Якщо забороняти радянську символіку – то теж відповідно до офіційного документу.

І уже не згадують прихильники перманентної конфронтації, що події, навколо яких ведуться суперечки, давно стали Історією, яку треба вчити, з якої слід робити висновки, яку можна і необхідно популяризувати. І яку, однак, не потрібно змішувати з сьогоднішньою політикою.

Вінничани у цьому році надали усій Україні приклад взаємоповаги один до одного, які б погляди вони не мали відносно 9 травня. Хто мав бажання – прийшов на покладання квітів та мітинг. Хто хотів – взяв участь у масовій ході. Багато – залишилися осторонь. Але не було жодного примусу, жодної «зобов’язаловки», коли на мітинги зганяють для масовки людей. Не було протистояння і провокацій. Кожен мав змогу публічно висловити власну думку, але не нав’язував її іншим.

Саме таким чином має бути побудована уся гуманітарна політика у державі – на відділенні історії від політики, на порозумінні і повазі до думок інших, на європейській толерантності і відкритості.

Голова Вінницької обласної організації

Політичної партії «УДАР» Віталія Кличка

Ігор Ткачук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: УДАР Віталія Кличка,Вінниця,День Перемоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.