Моє місто +20. Майбуття

29 травня 2012, 11:29
Власник сторінки
студентка Житомирського державного технологічного університету
0
614
Моє місто +20. Майбуття

Шляхи вирішення наболілої проблеми

Для досягнення стійкого розвитку як на глобальному, так і на локальному рівнях необхідно забезпечити комплексну взаємодію трьох важливих компонентів: соціум, економіка, довкілля. При цьому слід дотримуватись однаково ефективного функціонування всіх трьох систем.



Головною метою соціально-економічного розвитку м. Старокостянтинів на 2012-2013 рр. залишається створення умов для економічного зростання, розвитку сфер діяльності міста, розв’язання гострих соціальних проблем та загального підвищення добробуту населення.

 Першочерговими завданнями соціально-економічного розвитку міста є:

 - поліпшення умов життєдіяльності громадян на основі розвитку економіки як базису для підвищення рівня зайнятості та зростання доходів населення;

 - підвищення стандартів життя, розвиток людського і соціального капіталу шляхом поліпшення якості та більшої доступності освіти і медичного обслуговування, підвищення дієвості і стабільності соціального захисту громадян;

 - створення умов для розвитку інфраструктури та модернізації промисловості шляхом технологічного оновлення, реалізація інвестиційних та інноваційних проектів;

  - забезпечення економічної стабільності через зміцнення фінансового стану суб’єктів господарювання, забезпечення додаткових надходжень до  міського бюджету та фінансування передбачених заходів;

- підвищення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності завдяки ефективному використанню наявного економічного потенціалу.

 - реформування та технічне переоснащення житлово-комунального господарства, підвищення якості житлово-комунальних послуг

 - покращення стану навколишнього природного середовища та забезпечення екологічно збалансованого використання природних ресурсів.


Недбалість комунальників 

В місті гостро стоїть проблема забруднення річки Случ. В 2011 р. сталася надзвичайна ситуація – у річці вимерла риба, це відбулось з вини місцевого комунального підприємства «Водоканал». У його стічних водах виявили надмірний вміст аміаку. Така екологічна катастрофа мала місце в зв’язку з тим, що очисні споруди знаходяться в аварійному стані навіть до цих пір. Крім того, в р.Случ протягом останніх років значно піднявся рівень мулу, тобто має місце замулення водойми.


Основними заходами по очистці річки є:

-         розчищення окремих ділянок р.Случ від мулу та бруду;

-         реконструкція очисних споруд в м.Старокостянтинів;

-         виконання заходів з очистки стічних вод комунального підприємства «Водоканал»;

-         покращення роботи станцій біологічної очистки «Топас» та «Еко».

Загальна вартість проведення зазначених вище робіт складає 3438,8 тис.грн.

   Виконання водоохоронних робіт на водоймі матиме значну економічну ефективність та соціальну значимість, а саме:

-         зниження скиду у річку воду на недостатньо очищеному рівні;

-         зниження витрат по обсягах виробництва сільськогосподарської продукції в господарстві.

     Все ж таки, головним заходом щодо попередження забруднення річки в майбутньому є очищення господарсько-побутових і виробничих стічних вод, що полягає у застосуванні механічних, хімічних, фізико-хімічних, біохімічних, термічних та комбінованих методів.

 Найефективнішим щодо економії коштів і раціонального використання водного об’єкту є очищення стічних вод до нормативів, що існують для води в системах зворотного водопостачання, тобто певний об’єм води багаторазово циркулює у виробництві, при цьому скидання стічних вод зводиться до мінімуму або не відбувається взагалі.

 При зворотному водопостачанні використана вода не скидається до річки, а після відповідної обробки знов подається до виробничої мережі підприємства. Насосами вода після охолодження на спорудах  подається по трубопроводах  до виробничих агрегатів.  При використанні у виробничому процесі вода нагрівається. Для подальшого її використання підігріта вода поступає по трубопроводах  на охолодження до споруд  (градирні, бризкальні басейни, охолоджуючі ставки). Поповнення води у кількості 3 - 5 % від загального об’єму води у мережі здійснюється насосами  по водоводах.


        Це повинен бути найефективніший спосіб не лише очистити, а й зберегти наші водойми для прийдешніх поколінь.

 

Кумановська Катерина м.Старокостянтинів Хмельницька обл.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.