Якими можуть бути вибори

03 липня 2012, 15:58
Власник сторінки
Народний депутат України
0
476

Україна має шанс повернути до європейського цивілізованого підходу в політиці.

28 червня Верховний суд США визнав конституційною реформу охорони здоров'я, розроблену адміністрацією президента Барака Обами. Відповідно до рішення суду, до 2014 року страховими медичними полісами має обзавестися переважна більшість громадян США.

Демократична партія сприйняла зазначене рішення, як власну перемогу. Республіканська партія, керманичі якої наполягали, що держава не має права настільки активно втручатися в особисті справи громадян, у тому числі і з питань охорони здоров’я, – незадоволена.

А де ж підкуп? Де політичні переслідування незгідних з урядовим курсом? Де тиск на суддів і використання адміністративного ресурсу?

А нічого цього не було.

Європейська політика. У конституційний суд Німеччини подано шість позовів проти створення європейського стабілізаційного механізму ESM та угоди про посилення бюджетної дисципліни в ЄС.

Обидва документи були схвалені бундестагом і бундесратом 29 червня. Для їх вступу в силу необхідний підпис президента Йоахима Гаука. Однак він відмовився їх підписувати, поки конституційний суд не розгляне подані скарги. Позови були подані, зокрема, від фракції Лівих у бундестазі, члена ХСС Петера Гаувайлера, Спілки «Більше демократії» та інших політиків. До скарг приєдналися близько 12 тис. осіб, у тому числі Спілка платників податків.

А де блокування парламентської трибуни? Де бійки депутатів? Де тисячі поліцейських, які оточують, рятуючи депутатів від народу, будинок законодавчого органу?

І цього не було також. Є нормальний політичний процес. Є переможці і переможені на виборах, але у промовах політиків немає суцільної істерії, немає дешевого соціального популізму – «збільшимо зарплати у десять разів і негайно», немає «чорного піару» і викиду компромату.

Однак є відповідальність державних діячів за власні вчинки. Є бажання знайти компроміс і долучити до переговорного процесу якомога більшу кількість зацікавлених у позитивному результаті сторін. Є динамічний розвиток суспільства і, як наслідок, прогрес в економіці.

Україна має шанс повернути до європейського цивілізованого підходу в політиці.

Справа дуже за малим – викинути «старих» вітчизняних політиків, які звикли грати за «старими» правилами на узбіччя політичного процесу. І скористатися шансом оновити владу внаслідок парламентських виборів восени цього року.

Головне – цю нагоду не змарнувати.

 

Член Політради «УДАРу» Віталія Кличка»

Геннадій Ткачук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: УДАР Віталія Кличка,народні депутати України,ВИБОРИ 2012
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.