Скільки мов треба знати українцю

03 липня 2012, 20:52
Власник сторінки
0

Мовна Швейцарія східної Європи - чи станеться так?

Цілком зрозуміло, що законопроект «про мови» було вкинуто вчасно, аби відволікти від набагато – як вважають, напевно, консультанти Папи – важливіших питань.

Якщо в тебе рейтинг нижче каналізаційних стоків – придумай війну. Нічого нового. Навіть не хочу про це писати, бо є набагато досвідченіші люди, які це зроблять якнайкраще.

Але я пересічна людина. І я живу не турботами Януковича та його консультантів, а своїми переконаннями. І я колись багато років  присвятив вивченню мов – багатьох, в тому числі давніх, і можу стверджувати, що мова не просто спосіб спілкування.

Це «код доступу» до культури, розуміння людей, їхнього світогляду, до культури, історії.

Тому такі псевдонаукові стереотипи щодо «союзу трьох братніх народів», «старослов’янської мови Кирила і Мефодія», яка на диво нагадує російську, «української мови, що принесена до Русі галичанами» ще досі побутує у нас, «на Русі».

Я можу тільки дивуватися, чому протягом більш ніж 20 років інтелектуальна еліта України-Руси не запропонувала і не поширила достатньо інформації про елементарні речі і не створила моделей, зрозумілих для громади.

Якась імпотенція.

Що можемо ми зробити? Я, зрештою, буду спілкуватися українською, "незважаючи на особи" (крім китайців, звісно:). Це давня мова, що безпосередньо походить з давньоруської, і не варто її забувати і нехтувати.

Ми зараз на півдні України, в переважно російськомовному місті. Для моєї дитини українська вже рідна. Крім того, вона знає російську. Я гадаю, що таких родин дуже багато. І основний напрям зусиль законодавців має бути спрямований на долучення наших дітей до провідних  можливостей щодо виховання та освіти – тобто, розвитку англійської мови. Принаймні.

Але чого чекати від українських "державних діячів", які навіть українську не змогли засвоїти?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.