Андрій Березюк: Безпека маленьких дитячих майданчиків - велика турбота дорослих

02 серпня 2012, 13:35
Власник сторінки
Економіст, менеджер.
0
560

Проходжу у Львові повз дитячих майданчиків - і нерідко в серце закрадається тривога.

Вчора стало відомо, що Дрогобицький міський райвідділ міліції на Львівщині порушив кримінальну справу за фактом смерті 8-річного хлопчика, який травмувався у дитячому таборі "Веселка". Раніше повідомлялося, що хлопець отримав травму, гойдаючись на гойдалках, і майже тиждень перебував у комі.

Не знаю всіх подробиць трагедії, але проходжу у Львові повз дитячих майданчиків - і нерідко в серце закрадається тривога.

Справа в тому, що багато прибудинкових майданчиків для дітей з'явилися дуже давно, можливо, ще за радянських часів. Гойдалки, турнік, шведська стінка - все виконано грубо і не естетично. Але потворний зовнішній вигляд - ще півбіди. Справжня проблема в тому, що металеві споруди на багатьох дитячих майданчиках мають гострі кути і виступи, хитаються, травмуватися на них - простіше простого.

Звичайно, є і більш нові дитячі майданчики, вони тішать око. Але і на деяких з них не обійшлося без проблем. Часто ігрові майданчики розташовані просто на асфальті або взагалі на бетонних плитах. Синці дітям гарантовані. А якщо зірватися на таку поверхню, скажімо, з турніка, то і серйозної травми не уникнути.

Все це відбувається тому, що облаштування дитячих майданчиків погано регламентовано. Ось і споруджують все, на що вистачає фантазії і грошей. А про засипання майданчиків піском або чимось подібним, багато хто навіть не здогадується.

Дивна річ. Контролерів у нас вистачає. Підприємства малого бізнесу, наприклад, жодного дня не залишаються без уваги пожежників, санепідемстанції, органів внутрішніх справ... Натомість до дитячих майданчиків ні у кого нема діла - тут хабар не візьмеш...

Не думаю, що все виправдовує брак грошей. Навіть за наявних коштів можна зробити так, аби дитячі майданчики відповідали вимогам безпеки. Було б бажання у міських служб.

Дитячі майданчики у дворах повинні бути схожі на казкові містечка. Діти різного віку могли б проводити тут більше часу.

Розумію, що на добре обладнані майданчики потрібні гроші. Де їх брати – турбота депутатів органів місцевого самоврядування. Упевнений, цю проблему можна  вирішити, наприклад, за допомогою невеликого місцевого збору - спеціально на дитячі майданчики. Якщо кожен мешканець міста, який працює, раз на рік заплатить збір у розмірі кількох гривень, то він не збідніє, а спільно справу зробимо величезної важливості!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.