Реквієм за «Молоком»

07 вересня 2012, 04:26
Власник сторінки
фізик, письменник, перекладач
0
281

Мені дуже хотілося б, аби ресторан, відкритий у стінах мого «Молока», якнайшвидше збанкрутував. Утім, це, скоріш за все станеться і без моїх побажань. Надто багато їх відкрили – навіть на число тих «д

Цей магазин «Молоко» на розі київських вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка бачив зі своїх вікон все своє життя. Я народився в 1961-му. Магазин з помпою відкрили десятьма роками раніше і він тоді був символом подолання повоєнної розрухи.

Досі моє «Молоко» опиралося переможній ході ресторанів та бутіків. Стисся до розмірів двох кімнаток знаменитий колись гастроном «Театральний» навпроти опери. «Фундукліївський» на розі Пирогова і Хмельницького поступився місцем закладові «Пироговая. Николай» (вони принципово не використовують української мови в написах і рекламі – і я не менш принципово нічого в них не купую). Навіть ЦУМ «закрився на реконструкцію» (і ніхто вже не сподівається, що після неї він збереже свій профіль, асортимент і демократичний характер). А «Молоко» досі трималося.

Зранку тут можна було купити пакет сиру, кефір і хліб, постояти трохи в черзі з простим офісним людом, що робить запас на обідню перерву, перекинутись парою слів зі знайомими продавчинями і потішитися, що найнеобхідніше ще можна знайти поруч, не йдучи казна-куди до супермаркета.

А сьогодні продавчиня похоронним голосом повідомила: власник перепродав їх під черговий ресторан. Від післязавтра «Молока», що проіснувало на розі Хмельницького і Франка шість десятиліть, уже не буде.

З погляду реалій нашого нинішнього життя – подія очікувана й буденна. З погляду киянина у четвертому поколінні, який навсупереч усьому ще тримається в середмісті – знакова. Нові «володарі життя» «вичавлюють» автохтонів з їхніми демократичними звичками й несерйозними як на сьогодні статками на околиці. Їм не потрібне «Молоко». Їм потрібні дорогі ресторани.

…Мені дуже хотілося б, аби ресторан, відкритий у стінах мого «Молока», якнайшвидше збанкрутував. Утім, це, скоріш за все станеться і без моїх побажань. Надто багато їх відкрили – навіть на число тих «донецьких», які прибули завойовувати столицю.

 

Максим Стріха, фізик, киянин

 

«День», 5 вересня 2012 р.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.