"Молочні ріки" від уряду

07 вересня 2012, 12:44
Власник сторінки
журналіст
0
337

І знову про корів....

Кілька днів тому Кабінет міністрів України спустив у регіони чергову ініціативу зверху. Віднині чисті корови з «огромним вимєнєм» (с), прописані в Україні загалом та на Кіровоградщині зокрема, даватимуть молоко не дешевше за дві гривні двадцять копійок за літр. Принаймні, такі мінімальні закупівельні ціни на молоко в приватних господарів установив прем’єр Азаров.

            Прем\'єр-міністр також доручив Мінагрополітики до кінця серпня розробити і внести на розгляд Кабінету Міністрів проект закону, який зобов\'яже переробників молока розміщувати на упаковках молочних продуктів, вироблених з додаванням замінників молочних інгредієнтів, напис «із замінниками молочних інгредієнтів». Використання в назві таких продуктів похідних від традиційних назв - «сирок», «сметанка» тощо - пропонується заборонити. Проект закону має передбачати, що молочна продукція, виготовлена з використанням замінників, буде розміщуватися на окремих полицях і стелажах та спеціально позначатися, – повідомляється на «Урядовому порталі». Нагадаємо, що схожий закон вже досить давно діє в Україні.

            «Ця чергова ініціатива «покращення» – просто знущання над селянами. Собівартість літра молока в регіоні – від чотирьох гривень за літр», – коментує кандидат в народні депутати від партії «УДАР» по 101 округу Олег Діденко, – «таке рішення фактично не здатне покращити складне матеріальне положення українських селян та покликане лише створити ілюзію уваги влади до нього».

            На жаль, слова Миколи Азарова – лише чергова голослівна заява, яка не підтверджується документально. Закупівельну ціну на молоко держава регулювати не може. Справа в тому, що Верховна Рада 7 червня прийняла закон, який мав віднести молоко і молочні продукти до видів сільськогосподарської продукції, які є об’єктами державного цінового регулювання. Проте Президент Віктор Янукович ветував цей закон.

            Аналітики зазначають, що вітчизняна практика як попередніх урядів, так і команди проФфесіоналів, наочно показала, що адміністративне призначення цін ніколи не мало позитивного ефекту. Зокрема, для споживача. Як правило, після того, як уряд директивно визначав ціни на ті чи інші товари, або утворювався їхній дефіцит, що автоматично спричиняло зростання роздрібних цін, або ж директивне ціноутворення автоматично перекладалося на споживача з таким самим ефектом. Бо система ринкових стосунків там, де домінують приватні виробники і продавці, інакше на адміністративне втручання реагувати не може, бо воно спричиняє збитковість, чого власник дозволити не може. 

            Олег Діденко уточнює: «Якби уряд дійсно хотів впорядкувати молочний ринок та думав за село, то наприклад, знизив би корупційне та податкове навантаження на селян, розробив би реальну програму допомоги селу. Зараз, коли РФ відмовила українським виробникам у закупівлі молока, його кількість на внутрішньодержавному ринку зросла, чим спричинила додаткове зниження ціни. У таких умовах держава мала б докласти особливих зусиль для захисту селян, а не приймати рішення, які ставлять під сумнів можливість їх виживання».

            Кіровоградська обласна організація політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» повідомляє, що на даний час кандидатом в народні депутати по 101-му виборчому округу Олегом Діденком разом з групою спеціалістів в аграрній сфері, розробляється програма економічного розвитку села, підтримки сільгоспвиробництва, реального виведення сільського господарства області зі стану застою.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: молоко,корови
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.