Влада і наклеп: перемога глузду чи протухлі козирі?

25 вересня 2012, 21:00
Власник сторінки
журналіст
0
256

Що це? Гра у піддавки чи відкладання справи у поствиборчу шухляду?

З несподіванкою прочитав повідомлення, що славнозвісний борець за справедливість з табору Партії регіонів і водночас радник Януковича  Віталій Журавський вівторкового вечора взявся на розум і вирішив відізвати свій законопроект щодо “наклепу”. Однак його пояснення схожі, на пса, який зализує рвані рани від піррової перемоги у першому читанні парламенту. “Зваживши всі обставини та виходячи з державних інтересів, я прийняв рішення відкликати свій законопроект. Я розумію, що напередодні виборів до Верховної Ради будь-яка ініціатива сприйматиметься щонайменше з острахом та недовірою”, зауважив регіонал.

Що це? Гра у піддавки чи відкладання справи у поствиборчу шухляду? Або реверанс у бік міжнародної спільноти, мовляв, погляньте, які ми демократичні перед виборами? І те, й інше досить протирічні речі. Адже партія влади впевнено, цеглина за цеглиною, вибудовує мури, за якими мешкає каста обраних. Ньююкрейн зі снобськими повадками.

 

Якщо із законом про мови вдалося відбутися з мінімальними втратами, то “наклепницький” законопроект запалив занепокоєність не лише в українських журналістів, а й у міжнародних спостерігачів. Між іншим, учора мав розмову з однією пані, яка приїхала на Хмельниччину від поважної неурядової організації для стеження за парламентськими виборами. І перше її запитання приголомшило: “Що буде з українськими засобами масової інформації, коли запрацює закон про наклеп? Чи вони просто перестануть писати?” Уявіть, це запитує людина, склад мислення якої від цієї інформації одразу потрапив у нокаут! Європейці не звикли, що можна заборонити вид професійної діяльності, примітивно включивши його до складу Кримінального кодексу. І пояснити їй, що у нас, in Ukraine, такі речі, як добрий день, тільки вітаються діючою владою, було важко. Не говорячи вже про заборону проведення мирних зібрань (законопроект №2450), що може викликати в іногородніх гостей симптоми запаморочення і втрати свідомості. Егеж, від безглуздої суті законотворчої ідеї!

Натомість цікавий підхід до відшліфування закону про наклеп апробується в 187 виборчому окрузі з центром місто Хмельницький. Кандидат від об’єднаної опозиції Олег Лукашук подав до суду на власного кореспондента “Дзеркала тижня” у Хмельницькій області, а тепер ще й кандидата у нардепи Світлану Кабачинську за наклеп у статті. Ціна питання — півмільйона гривень, які, у разі доведення вини, має сплатити журналістка. Примітка, цю кашу заварив ОПОЗИЦІЙНИЙ ДЕПУТАТ. То чим ця опозиція відрізняється від діючої влади? Розмірами статків та посадовими привілеями. Не більше.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.