Повірте, я не ЗЕК: довідка про несудимість

01 жовтня 2012, 14:09
Власник сторінки
Адвокат, Куратор горячей линии "Ты и право", Советник Председателя ФПУ по правовым вопросам
0
1008
Повірте, я не ЗЕК: довідка про несудимість

Давно усім відома істина, закріплена на державному рівні самою Конституцією України, що особа вважається невинуватою у вчиненні протиправного діяння, доки її вину не буде доведено в законному порядку

 Давно усім відома істина, закріплена на державному рівні самою Конституцією України, що особа вважається невинуватою у вчиненні протиправного діяння, доки її вину не буде доведено в законному порядку.


На жаль, на практиці ми йдемо від зворотного: не винен – доведи.


Про що я? Зараз спробую пояснити.


Випав шанс стати державним службовцем або ж влаштуватися до звичайної охоронної фірми чи навіть намагатися отримати закордонний паспорт… не дивуйтеся, якщо в переліку необхідних для подання документів буде зазначено: «довідка про наявність (відсутність) судимості».


А як тоді бути ж тим, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчинені злочину (ст. 62 Конституції України). 


Наприклад, в Правилах оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон міститься пункт, за яким, заявник має сповістити, щодо наявності підстав, які обмежують його право на виїзд за кордон. А ось обов’язок по збиранню такої інформації покладено на управління (відділи) у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб головних управлінь, управління МВС в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі.


За таких умов, вимагання довідки про наявність або відсутність судимості є незаконним, оскільки відомчий Наказ МВС України №1603 від 21.12.2004р., прямо забороняє вимагати будь-які інші документи, окрім тих, які визначені в зазначеному вище Порядку.


При цьому на законодавчому рівні питання щодо існування, надання та обов’язку пред’явлення особами таких довідок взагалі не врегульоване. До недавнього часу існувала лише Тимчасова інструкція із заповнення інформаційними підрозділами органів внутрішніх справ довідки про відсутність або наявність судимості (затверджена Наказом МВС №234 від 12.04.2005 р.), доля якої на даний час не відома. 


За таких обставин, складається враження, що основоположні принципи Конституції України існують лише на папері, дотримуватись яких ніхто не зобов’язаний ...


Далі буде…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: МВД,МИД Украины,милиция,загранпаспорт,требование,незаконные проверки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.