Іпотечна інституція

06 жовтня 2012, 15:55
Власник сторінки
0
195

Щоб збудувати свій дім, або хоча б квартиру, потрібні кошти і чималі. Ще кілька років тому, до фінансової кризи 2008 року, в Україні широкий розвиток отримало іпотечне кредитування.

Банки видавали кошти під заставу нерухомості,й обидва ці ринки – банківської іпотеки та будівництва у нас швидко зростали, як і у розвинутих країнах світу. Але саме іпотечне кредитування на думку багатьох експертів та непомірні апетити банків призвели світову економіку до найбільшої фінансової кризи за останні 50 років.

Україну також не минула ця чаша. Іпотечне кредитування було заморожене, а люди, які взяли кредити під заставу нового будівництва постраждали найбільше. Адже будівництво також практично зупинилось і бідолашні громадяни залишись без коштів, без нового житла, ще й з величезними боргами перед банками. Бо останні крім зростання курсу іноземної валюти, ще й в односторонньому порядку збільшували процент виплати по кредитах.

Держава у цій ситуації зайняла пробанківську позицію: вона намагалась рятувати збанкрутілі банки за кошти платників податків, а от громадян від грабіжництва банків і не думала рятувати. Як результат – за підсумками тих років більшість банків отримали чималі прибутки, а людям довелося відстоювати свої права самотужки – хто як міг.

Звичайно, іпотечне кредитування потрібне і корисне для розвитку ринку нерухомості у державі, та й кращого механізму придбати житло, ніж як взяти кредит в банку, ще, напевне, не винайдено. Але держава не має самоусуватися від вирішення нагальних проблем своїх громадян. А головне, вона повинна сприяти тому, щоб ставки по іпотечних кредитах поступово і не зворотно зменшувалися, щоб такі кредити ставали доступними для все більшої кількості громадян нашої країни.

Ліберальна партія України буде ініціювати створення іпотечної інституції «Ліберально-солідарного фонду гарантій придбання доступного житла громадянами України», що забезпечить отримання гарантованого державою житла продовж життя людини. Якщо ви поділяєте цю думку, голосуйте за Ліберальну партію України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: ВИБОРИ 2012,Ліберальна Партія України,ЛПУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.