Соціальне житло

10 жовтня 2012, 12:02
Власник сторінки
0
211

Згідно Закону України «Про житловий фонд соціального призначення», громадяни з числа соціально незахищених верств населення в Україні мають право на отримання цього самого соціального житла.

Тим же законом визначено, що соціальне житло надається таким громадянам країни безоплатно на підставі договору найму на певний строк.

Правом взяття на соціальний квартирний облік також користуються мешканці тимчасових притулків для дорослих, громадяни, які мають право на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості. Так написано у законі. А що в реальності?

У багатьох містах України насправді є притулки для бездомних, де ті можуть переночувати та зігрітися, але гуртожитки не є соціальним житлом згідно закону. Також деякі місцеві влади мають у своєму розпорядженні соціальний житловий фонд. Та він, як правило, використовується для відселення людей з аварійних будинків, а також із пошкоджених будівель, негідних для проживання. Зокрема, коли житловий багатоквартирний будинок зруйновано через вибух побутового газу, пожежу  або стихійне лихо, і його  неможливо швидко, або ж взагалі відремонтувати. Інші випадки забезпечення громадян соціальнім житлом нині практично не відомі.

В деяких містах поняття «соціальне житло» зараз намагаються підмінити іншим - «доступне житло». Людям пропонують програми, за якими місцева влада буде відшкодовувати до 50-70% вартості новобудівель. Зокрема, йдеться про вчителів та лікарів, службовців та військових тощо. Та коли у людини заробітна плата ледь перевищує прожитковий мінімум, на який, в принципі, прожити практично не можливо, як вона може назбирати кілька сотень тисяч гривень на ту саму половину вартості квартири будинку? Але й такого «доступного» житла сьогодні будується вкрай мало, а отримати його дуже непросто.

Отже питання забезпечення громадян, які того потребують, соціальним житом потрібно вирішувати комплексно й керуючись законом. Щоб старі люди не залишались на вулиці, щоб ті громадяни, які опустились на дно суспільства, мали змогу повернутися до нормальних умов життя і, головне, щоб малозабезпечені, які не мають змоги купити житло, а таких в нашій країні сьогодні, на жаль, багато, могли отримати від держави дах над головою.

Ліберальна партія України виступає за забезпечення отримання гарантованого державою житла продовж життя людини. Якщо ви поділяєте цю думку, голосуйте за Ліберальну партію України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: вибори -2012,Ліберальна Партія України,ЛПУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.