Електронні вибори: як сфальшувати результати ще до початку голосування?

23 жовтня 2012, 12:50
Власник сторінки
народний депутат "БЮТ-Батькивщина"
0
713

Всі українці мають бути готові до того, що їм доведеться знову встати на захист своїх голосів, оскільки наступного разу українців на вибори можуть просто не запросити

День виборів наближається. Серед потоків бруду, яким поливають один одного кандидати, стала очевидною одна дивна тенденція: Партія регіонів на диво спокійна за результати народного волевиявлення. І це при тому, що рівень «народної любові» до цієї сили один із найнижчих за останні роки.

За даними спостерігачів, на виборчих дільницях готові до застосування майже всі відомі види фальсифікацій: «каруселі», фотографування бюлетенів, підвози виборців та неодноразові голосування – все це буде в арсеналі виборчих шулерів.

Але, схоже, що цього разу влада сподівається не лише на прямі фальсифікації на виборчих дільницях. Вони згадали, що «ничто не ново под луной» - і тому для фальсифікації результатів виборів буде використана технологія, яка вже була успішно застосована під час другого туру Президентських виборів 2004 року: вибори будуть фальшувати на рівні серверу ЦВК.

І дійсно: основним завданням для Януковича є визнання виборів міжнародним співтовариством. Через це занадто гучні скандали на виборчих дільницях йому не потрібні – у випадку фіксування порушень опозиції можуть дозволити навіть показово виграти кілька судових процесів та визнати недійсними кілька сотень бюлетенів. Адже існує повністю підконтрольна Банковій Центральна виборча комісія – орган, який буде встановлювати остаточні підсумки виборів. І робити це ЦВК матиме право аж протягом 15 днів з дня голосування. На той момент Україну залишать всі спостерігачі, написавши у своїх звітах про те, що голосування пройшло «без серйозних порушень». І саме тоді, несподівано, ми дізнаємося, що вся робота ДВК та ОВК не була нікому потрібна – ЦВК може підбити підсумки виборів взагалі без самих виборів.

І все це не пусті слова – ми розповімо вам, як це станеться, якщо негайно не вжити заходів до захисту свого голосу.

Як встановити результати виборів

         Про ці процедури рідко розповідають спостерігачам – їх робота завершується на виборчій дільниці. Про неї не так часто знають представники партій в ОВК – для них робота закінчується трохи раніше. Але найважливіше станеться саме тут – на стадії «встановлення підсумків виборів».

         За Законом система досить проста: окружна виборча комісія приймає від дільничних виборчих комісій протоколи, на підставі яких складає свій протокол: окремо з результатами «партійних» виборів та окремо – по мажоритарним кандидатам. Далі, на підставі цих протоколів, ЦВК складає свої протоколи – про підсумки виборів, в наслідок яких і визнаються обраними народні депутати України.

         Але крім цього «офіційного» шляху існує інший, той, яким користуються насправді. Як тільки Окружна виборча комісія приймає від ДВК протокол, він передається оператору системи «Вибори», який в охоронюваній кімнаті передає ці данні безпосередньо до ЦВК. В цю маленьку кімнатку вхід заборонено усім, крім голови комісії та члена ОВК, якому довірить цю місію більшість комісії. Що цікаво – ні голови, ні цього члена комісії, ніхто не звільняє від обов’язку знаходитися на безперервному засіданні ОВК та слідкувати за прийомом протоколів від інших дільниць. Таким чином, відомості до ЦВК будуть передаватися оператором, який не є навіть членом комісії. І що саме він передав – відомо буде лише ЦВК.

         А тепер до найголовнішого – ЦВК не буде займатися складанням кількості голосів «в ручну». Ніхто не буде переносити дані із протоколів ОВК до електронної бази даних. Більш того – ніхто не збирається перевіряти, чи дійсно протоколи ОВК складені саме на підставі протоколів ДВК, а не на підставі взятих зі стелі цифр.

         Таємниця серверної кімнати

         Обмеження на вхід до кімнати, звідки ОВК буде передавати відомості до ЦВК запровадили 25 вересня 2012 року. ЦВК, несподівано та без жодного обґрунтування, прийняла постанову, в якій і визначила «режимність» об’єкту. 30 вересня автори цієї статті звернулися із позовом проти ЦВК, у якому зазначали, що така утаємниченість порушує права суб’єктів виборчого процесу на рівність доступу до інформації. І дійсно, кожна партія має можливість отримувати інформацію про хід виборчого процесу через свого представника в ОВК. За Законом всі представники в ОВК мають мати рівні права. Але тут ці права різко обмежуються без жодних адекватних пояснень.

         5 жовтня 2012 року Вищий адміністративний суд остаточно відхилив цей позов. Мотивація відмови була досить цікавою: «введення протоколів до бази даних «Вибори» є суто технічною операцією, яка не має юридичних наслідків». Чому ж тоді ця процедура, яка не має жодних наслідків, так утаємничується? Чому оператори отримують паролі доступу у запечатаних конвертах від співробітників СБУ? Чому самі ці кімнати охороняють озброєні люди?

         Один із членів ЦВК, що побажав залишитися невідомим, ознайомившись із рішенням зазначив: «Дивне рішення. І, звичайно, ніхто його не буде виконувати. Вже 10 років ніхто ці паперові протоколи не читає, всі результати беруться із системи «Вибори». Та ми, навіть якщо захочемо, не зможемо записати інші результати – протоколи просто не роздрукуються».

         Електронні вибори

         Уявімо собі, що сталося так, як описано у цій статті: на ДВК всі результати були підраховані правильно, ОВК прийняла протоколи, відомості ввели в комп’ютерну систему і… система видала на загал зовсім інші цифри. Для того, щоб оскаржити протокол необхідно довести, що в ньому дійсно недостовірні відомості. Так, опозиція матиме копії протоколів з усіх виборчих дільниць. Але ці копії будуть розкидані у просторі між різними виборчими штабами. Єдиний спосіб швидко проаналізувати правдивість протоколів – це вести паралельний підрахунок голосів за копіями протоколів із мокрими печатками. Для цього опозиція, по суті, має повторювати роботу окружних виборчих комісій. Але сервер, що буде узагальнювати ці відомості має бути стабільним та потужним.

         І тут виникає друга небезпека. Кілька днів тому ЗМІ повідомили про атаки на сайти об’єднаної опозиції. Розподілена ДОС-атака (атака, при якій сервер виводиться із ладу мільйонами беззмістовних запитів, які він фізично не встигає обробити) була чітко скоординована і, на думку фахівців, проводилася не з метою припинення роботи сайтів, а з метою тестування швидкості реакції адміністраторів та наявні технічні можливості до припинення атаки.

         Уявіть собі, що в день виборів за допомогою такої ж атаки буде виведено з ладу сервер, на якому проводиться паралельний підрахунок голосів. Без зведених даних по країні буде неможливо ані перевірити справжність результатів голосування, оголошених ЦВК, ані сформувати правову позицію для звернення до суду.

         Якщо так станеться у день виборів, то маємо всі можливості отримати інформацію про перемогу Партії регіонів, а після цього, вже за кілька тижнів, дізнаємося, що Україна проголосувала проти цієї політичної сили. І з’ясовано це буде простими арифметичним діями – підрахунком підсумків виборів по протоколах дільничних виборчих комісій. Але подати до суду буде вже пізно: всі позовні заяви щодо результатів виборів можуть бути подані лише до Вищого адміністративного суду України і лише протягом 5 днів з дня встановлення результатів виборів. Поновлення строків законом заборонено незалежно від поважності причин їх пропуску.

         Вибори без вибора

         Всі вищенаведені варіанти не є законними – їх застосування може бути визнано судами протиправними. Але існує ще один спосіб, проти якого закон не допоможе. Окружна виборча комісія зобов’язана встановити результати голосування у певний строк. Якщо ж вона з будь-яких причин протягом цього часу не надасть ЦВК протоколи про підсумки голосування, Центральна виборча комісія… самостійно встановлює підсумки голосування у відповідному окрузі. При цьому, робить це взагалі не отримуючи жодного протоколу з дільничних виборчих комісій – в цьому випадку всі результати встановлюються виключно на підставі даних з електронної системи «Вибори». Таким чином, достатньо буде зірвати роботу ОВК, не дати їй протягом 15 днів закінчити роботу і все – голоси виборців по цьому округу не матимуть ніякого значення.

         Зрив роботи ОВК – дуже просте завдання для партії влади: можна дати вказівку представникам «технічних» партій залишити засідання і зірвати кворум. А можна затягнути судові процеси, зав’язнути у чисельних уточненнях протоколів та повторних підрахункам голосів – і так само не встигнути підвести підсумки. Перерахунок голосів на кількох ДВК в окрузі вже ставить під сумнів можливості ОВК встигнути у встановлений законом строк. А ще будуть судові рішення, визнання недійсними результатів голосування на окремих дільницях, скарги. Коротше кажучи, електронна система «Вибори» може виявитися основним та єдиним джерелом інформації про результати голосування.

         Чи буде ЦВК виконувати таку очевидну для всіх фальсифікацію? А хто їм завадить? Тим більше, що всіх невдоволених можна буде дуже швидко виключити із його складу. На початку виборчої компанії Вищий адміністративний суд, несподівано для всіх, визнав членів ЦВК Магеру та Шолудька винними у тому, що ЦВК прийняло незаконне рішення. Одночасно суд виніс окремі ухвали, якими довів до відома Президента України інформацію про неналежну роботу цих членів ЦВК. Така окрема ухвала є підставою для їх виключення зі складу ЦВК та обрання на їх місце нових, більш «правильних» членів. Зробити заміну можна буде вже 6 листопада – тоді Верховна рада нинішнього скликання збирається на наступне пленарне засідання.

         Що робити щоб не шукати потім тих, хто винен

         Щоб забезпечити правильність встановлення підсумків голосування необхідно забезпечити кілька умов. По-перше, має бути дозволений доступ до «серверних» хоча б членам відповідних виборчих комісій. Такий контроль дозволить уникнути випадків, коли оператору будуть передавати зовсім не ті протоколи, які складають виборчі комісії.

         По-друге, Центральна виборча комісія має на своєму засіданні і «в ручну», по оригіналах протоколів, встановлювати результати виборів. Електронна система має мати не більше значення, ніж соціологічне опитування чи езкзіт-пол.

         По-третє, об’єднана опозиція має забезпечити стабільність функціонування системи паралельного підрахунку голосів. Тільки таким чином можна буде забезпечити своєчасне отримання інформації про порушення та подати відповідні позови.

         І, звичайно ж, всі українці мають бути готові до того, що їм доведеться знову встати на захист своїх голосів, оскільки наступного разу українців на вибори можуть просто не запросити – всі рішення будуть прийняті без них новоявленими українськими монархами із «Межигір’я».

 

У дописі використані аналітичні матеріали юридичного департаменту Київського міського штабу ОО «Батьківщина», та зокрема, керівника департамента Дмитра Ільченка

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.