Людина зі стратосфери

26 жовтня 2012, 17:20
Власник сторінки
Журналіст
0
405
Людина зі стратосфери

Фелікс Баумгартнер: людина-космос

За своєю натурою людина завжди прагне пізнати досі непізнане, кожної миті робити нові й нові відкриття, щоб краще розуміти, як влаштоване життя на Землі, пізнати таємниці природи і секрети життя поза нашою планетою та галактикою. Мабуть, оце відвічне прагнення людини зробити щось неможливе, стрибнути вище голови, керувало австрійським екстрималом Феліксом Баумгартнером у той день, коли він вирішив здійснити досі неможливий стрибок з парашутом із космосу.

 Передісторія та підготовка

Підготовку до історичного стрибка Фелікс та його команда розпочали ще п’ять років тому. У січні 2010 року з’явилася інформація про те, що Баумгартнер працюватиме з командою вчених із Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) та у спонсорстві з відомим виробником енергетичних напоїв «Red Bull». Австрієць збирається стрибнути з висоти 36,5 км та стати першим парашутистом, який подолав звуковий бар’єр. Мета проекту − розширити наше наукове розуміння того, як тіло людини справляється з екстремальними умовами стратосфери. Але спочатку цей проект спіткала лиха доля. У жовтні 2010 року Red Bull повідомляє про призупинення дії місії через те, що у квітні Даніель Хоган подав позов до Верховного суду Каліфорнії (Лос-Анджелес, штат Каліфорнія, США), стверджуючи, що саме йому належить ідея стрибка з парашутом з краю атмосфери у 2004 році і що Red Bull вкрали її у нього. На щастя, у червні 2011 року суд відхилив позов, а 5 лютого 2012 року газета «The Daily Telegraph» повідомила, що проект буде відновлено.

Навесні 2012 року Баумгартнер зробив перший з двох тестових стрибків з висоти 21 818 метрів. Під час стрибка він провів близько трьох хвилин і 43 секунд у вільному падінні, досягнувши швидкості понад 580 км/год до відкриття парашута. Загалом, стрибок тривав близько восьми хвилин і восьми секунд. Баумгартнер став третім парашутистом, успішно стрибнув з висоти більше 21,7 км.

Улітку 2012 року Баумгартнер зробив другий із двох запланованих тестових стрибків з висоти 29 610 метрів. Йому знадобилося близько 90 хвилин, щоб досягти наміченої висоти і зробити стрибок; за оцінками, тривалість падіння становила три хвилини і 48 секунд, перш ніж його парашут розкрився. Баумгартнер благополучно приземлився поблизу Розуелла, Нью-Мексико, США. За словами Брайана Атлі, офіційного спостерігача на місці, максимальна швидкість Баумгартнера становила близько 863 км/год. Стрибок став його особистим рекордом.

 Смертельна небезпека

 Напередодні стрибка ЗМІ писали про смертельну небезпеку, яка б могла підстерігати Баумгартнера. Так, ЛІГАБізнесІнформ повідомила, що у разі розгерметизації або іншій несправності скафандра вартістю 200 тисяч доларів у Фелікса могла в буквальному сенсі закипіти кров. Також вченим поки невідомо, як буде реагувати людське тіло на падіння з надзвуковою швидкістю, яку ще нікому не вдавалося розвинути. Ще одна небезпека полягала в тому, що перші 30 секунд падіння чоловік практично не буде відчувати опір повітря, внаслідок чого буде важко зафіксувати положення тіла. Якщо під час входження в атмосферу спортсменові не вдасться зафіксуватися, він точно знепритомніє і не зможе розкрити свій парашут на запланованій висоті. Справді, під час самого польоту існувала така небезпека. Після приземлення Баумгартнер скаже: «Вихід з капсули пройшов чудово, але потім я почав повільно обертатися. Я думав, що зроблю кілька оборотів, і на цьому все закінчиться, але потім обертання посилився. Це була досить серйозна проблема. Протягом декількох секунд я думав, що втрачу свідомість. Я не відчув звукового удару, оскільки був надто зайнятий тим, щоб стабілізувати положення власного тіла».

Стрибок


Баумгартнеру довелося витримати випробування часом через низку несприятливих погодних умов, перед тим як він, нарешті, зумів здійснити зліт на тлі чистого блакитного неба і тихих вітрів. Робоча група місії Red Bull Stratos, що спостерігала за польотом з центру управління, вибухнула спонтанними оплесками після зльоту аеростата.

У неділю, 14 жовтня 2012 року, австрієць Фелікс Баумгартнер вписав своє ім'я в історію, досягнув швидкості 1342 км/год, зробивши стрибок з висоти 39 км, який після офіційної сертифікації дозволить йому отримати статус першої людини, яка подолала звуковий бар'єр у вільному падінні і встановила ряд інших рекордів: вільне падіння з самої великої висоти, а також підйом на керованому аеростаті (на найбільшу висоту), один рекорд з самого тривалого вільного падіння як і раніше залишається за наставником проекту полковником Джо Кітінгером. Баумгартнер дозволив зібрати цінну інформацію для подальших космічних досліджень.

 Після стрибка Баумгартнер виконав безпечне приземлення на парашуті у пустелі штату Нью-Мексико. Мільйони людей по всьому світу стежили у прямому ефірі за його стрибком по телебаченню і через Інтернет. За даними YouTube, стрибок у прямому ефірі дивилися понад восьми мільйонів людей, тим самим встановивши рекорд за кількістю глядачів, що одночасно спостерігали за прямою трансляцією коли-небудь на YouTube. Цікаво, що прямий ефір транслювали з 10-тисекундною затримкою, щоб, у разі надзвичайної ситуації, встигнути вимкнути трансляцію.

«Сьогодні відбулися чудовий зліт і приземлення, також як чудово йшла реалізація всього проекту» – сказав після приземлення розслаблений Баумгартнер.

Насамкінець

Після вдалого завершення проекту «Red Bull Stratos» у всесвітній мережі Інтернет почали з’являтися веселі жарти на тему стрибка. Ось, наприклад, один із них: «Фелікс Баумгартнер намагається вмовити Red Bull дозволити Джастіну Біберу побити його рекорд, але без допомоги парашута».

Фелікс Баумгартнер, людина-космос, - живий приклад цього відвічного прагнення людини зробити неможливе. Сподіваємось, що його цілеспрямованість і сила духу підуть людству на користь і слугуватимуть доказом того, що немає нічого неможливого.

Цитати:

  •  «Це виявилося складніше, ніж я думав. Коли стоїш на вершині світу, стаєш скромним. Не думаєш про те, щоб встановити рекорд або отримати відповідний сертифікат».

«Єдине, що ти хочеш - це повернутися додому живим. Не хочеться вмирати на очах у твоїх батьків, дівчини і всіх людей, які спостерігали за стрибком».

Коментарі:

·                    Регіна Пархоменко, студентка, 19 років: «Вважаю, що цей стрибок стане новим етапом у вивченні космосу та людських можливостей. Добре, що Баумгартнер не зв’язаний сімейними тенетами і в нього немає дітей, інакше я б його не зрозуміла».

·                    Валентина Василівна, пенсіонерка, 65 років: «Я взагалі не розумію, як можна просто так гратися зі своїм життям. Кому потрібні всі ці рекорди, коли за вікном криза, їсти нема чого, а люди дуріють і стрибають не зрозуміло для чого. Та ще й готуються до цього роками. Життя - це не просто так, це Божий дарунок, не треба розкидуватися ним направо й наліво. Я б не хотіла, щоб мої дорослі діти одного разу вирішили піти й стрибнути зі стратосфери, а онуків хто доглядати буде, я?».

·                    Анастасія Гудзенко, школярка, 15 років: «Ой, це чудово! Спостерігала за стрибком із відкритим ротом. Ніколи раніше подібного не бачила, навряд чи й побачу. Побільше б таких людей, що не зупиняються ні перед жодною перешкодою на шляху до виконання заповітної мрії. Оце так наполегливість, оце так справжнє бажання».

                                                                                                Владислав Антіпов


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: NASA,экстрим,red bull,прыжок,Феликс Баумгартнер,Фелікс Баумгартнер
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.