«Хмарний атлас» - не лишити поза увагою!

09 листопада 2012, 12:02
Власник сторінки
Основатель Евразийского Института Свобод"
0
904
«Хмарний атлас» - не лишити поза увагою!

Вчора, в Україні відбулась прем’єра фільму «Хмарний атлас».

Те, що стрічка вийшла на екрани практично одночасно з двадцять третім фільмом з серії стрічок про англійського агента Джеймса Бонда «007: Координати «Скайфолл»» може позбавити її належної уваги глядачів, принаймні, в нашій країні.

Хоча, пропри всю геніальність фільм складно назвати «стрічкою для широкого загалу». В той же час, глядачі, котрі оцінять фільм – будуть передивлятись його по-кілька разів.

Отже, що на мій погляд варто знати про «Хмарний атлас»:

1. Режисерами фільму є Том Тиквер, Енді та Лана Вачовскі. Для тих, кому це мало про що говорить додам, що Тиквер є творцем такого фільму, як «Біжи Лола, біжи!», а брати Вачовскі є «батьками» «Матриці».

В принципі, не думаю, що цей фільм могли створити інші люди. Тобто може і могли, але це був би геть інший фільм. Спільного із згаданими стрічками в «Хморному атласі» чимало: це і загальна динаміка, і експерименти з футуристичними ідеями, а також поєднання кількох сюжетних ліній, котрі змальовують різні частинки однієї реальності.

2. Забудьте про те, що написано в анонсі фільму. На мій погляд, інформація що анонсує фільм змушує акцентувати увагу не на тому, що потрібно. «Фильм рассказывает о шести реинкарнациях одной и той же души, две из которых происходят в будущем», - так, ця фраза загалом відповідає дійсності. Пороте, не передає її сутності. Насправді у фільмі розповідається (паралельно, а не послідовно) кілька історій, що відбуваються в різні часи, з  різними людьми. І в цих історіях порушені одвічні філософські питання щодо свободи, рівності, влади грошей, підкорення слабших сильнішими, ціни правди, безкомпромісності совісті, сили віри та магії любові.

Крім того, це фільм з числа тих, котрі потрібно дивитися не даючи оцінки побаченому під час перегляду. «Виключіть» свій мозок на час перегляду і просто дивіться. Коли побачите фінальні титри - всі пазли епізодів стрічки складуться в єдину картину.

3. Не можу оминути питання акторського складу. Відверто кажучи, мені було складно уявити, що це за фільм, у котрому одночасно гратимуть і Хью Грант, і Том Хенкс. І мабуть не випадково, тому що такий фільм, як «Хмарний атлас» справді складно уявити. Також розкрию один секрет (тут також БРАВО гримерам), кожен задіяний актор грає кілька персонажів. І це – шедеврально. Деякі перевтілення просто вражають.

4. Український переклад зроблено надзвичайно глибоко і красиво. Пишу про це не тому, що є щирою патріоткою, а тому, що на жаль, не всі фільми, що виходять у прокат українською, перекладаються настільки якісно.

5. Кому фільм сподобається: правдошукачам, людям з революціонерським нахилом, мрійникам, романтикам, радше творчим натурам, ніж раціоналістам. Проте, не виключаю, що «Хмарний атлас» здатен зачепити струнки в душах останніх. Не сподобається фільм атеїстичним особистостям, гомофобам та тим, хто вважає, що люди певного кольору шкіри, статі, походження, є гіршими за інших. Може не однозначно сприйнятися, якщо підчас перегляду бути фізично виснаженим, адже стрічка триває 162 хв. і потребує постійної зосередженості на подіях, що в ній відбуваються. Щодо вікової аудиторії, зауважу, що фільм не дитячий. З якого віку його дивитися підліткам, залежить від ліберальності їхніх батьків. У фільмі є еротичні сцени, але вони надзвичайно красиві, одностатеве кохання показано вельми зворушливо. В той же час цей фільм вчить незалежно мислити, що буде корисно юним створінням.

Тож, не зважаючи не те, які у вас плани на вихідні – раджу включити у них перегляд цього фільму.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: фильм,премьеры,Облачный атлас
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.