Майбутнє казначейських зобов’язань

30 листопада 2012, 16:24
Власник сторінки
0
309

30 листопада стартує продаж другої серії Б казначейських зобов’язань.

30 листопада стартує продаж другої серії Б казначейських зобов’язань. Досвід реалізації серії А показав, що вони користуються достатньо високим попитом. Так, за даним Міністерства фінансів України за перші 16 днів реалізації  казначейських зобов'язань громадяни придбали 176,7 тисяч сертифікатів у валюті на суму 88,5 мільйона доларів. Отже, казначейських зобов'язань продано на суму, яка складає 88,5% від обсягу емісії цінних паперів першого випуску.

Які ж основні причини достатньо високого попиту на цей вид цінних паперів? Однозначно, що казначейські зобов’язання мають свої переваги перед іншими фінансовими інструментами. Насамперед, це їх висока надійність, оскільки вони забезпечені гарантіями держави і їх погашення можливе у будь-який момент при відсутності оподаткування доходів, отриманих в результаті купонних виплат та продажу казначейських зобов’язань;

доступна номінальна вартість виражена у доларовому еквіваленті,  який для більшості населення є стереотипним гарантом надійності;

стабільний фіксований дохід – 20 дол. при серії Б (8%), що дає можливість отримати 16% рентабельності вкладень;

можливість заощадити кошти із одночасним запобіганням можливим втратам від інфляції.

Окреслимо майбутній масштаб розвитку цього фінансового інструменту та його перспективність. Результати проведеного дослідження Prostobank.ua показали, що близько 13% людей вважають казначейські зобов’язання вигідними та прибутковими. Сформовані збереження населення за неофіційними даними складають близько 40 млрд. дол. Враховуючи потенційний попит на них, ринок казначейських зобов’язань має місткість 5,2 млрд.дол. Існуючі серії випущені обсягом по 100 млн. дол., що складає 3,8% потенційного ринку.

Оскільки, впровадження казначейських зобов’язань достатньо ефективне як для населення так і для держави (стабілізація валютного ринку в країні, фінансування бюджетного дефіциту, регулювання грошової маси в обороті), то перспективи подальшого розвитку цього фінансового інструменту широкі. Як зазначає директор Департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук, уряд розглядає залучення казначейських зобов’язань не тільки в доларах, а й у гривні та євро.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: казначейські зобов'язання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.