Оксана Головко: "До 50 гривень за правду"

30 грудня 2012, 22:04
Власник сторінки
0
409

Бліц-інтерв'ю з журналістом "Урядового кур'єра" Оксаною Головко щодо суспільного мовлення в Україні

Чи потрібне суспільне мовлення в Україні?

Звичайно так. Але варто звернути увагу на те, наскільки воно буде громадським. Адже з джерелами фінансування на початку буде проблематично. А погане фінансування, у свою чергу, може призвести до неякісного медіа-продукту.

Чому в Україні досі не створено СМ?

Мені здається ця проблема існує у двох площинах. Одна – це, звісно, побоювання влади, друга – недозріле громадянське суспільство.

На базі чого має формуватися СМ в Україні? Чи можливо це зробити на базі існуючих вже державних каналів?

Краще було б з нуля, але треба зважати на фінансові можливості. Громадське мовлення передбачає певні стандарти, яких можна дотриматися (якщо постаратися) і на базі державних теле- і радіоканалів. Але все одно я  більше схильна до того, що це неможливо.

Як зазвичай фінансуються канали суспільного мовлення за кордоном?

У багатьох країнах є вимога: максимальна дистанція від політиків. Наприклад, німецькі суспільно-правові мовники фінансуються в основному за рахунок збору за мовлення. Якщо не помиляюся, це приблизно 13 євро на місяць за телебачення. У Франції на сучасному етапі держава фінансує мовників на 25%-30%, інша частина надходить зі спеціального податку та комерційної діяльності.

Якими повинні бути джерела фінансування СМ в Україні?

Акціонери та реклама. Але точно не держава. Думаю, більшість наших людей погодиться платити до 50 гривень за правду, тому можна було б спробувати ввести спеціальний податок.

Чи може бути реклама на суспільному мовленні?

Багато хто вважає питання розміщення реклами дискусійним. І кожна країна вирішує його по-своєму. На мою думку, в Україні суспільному мовленню без реклами не обійтися. Адже на початкових етапах це буде одним із джерел фінансування.

Та якщо комерційна реклама й може мати місце в ефірному часі, то невелике, на відміну від інших каналів, а також з дотриманням етичних стандартів, норм, правил та певного карного кодексу.

На Вашу думку, чи буде СМ в Україні дійсно незалежним?

Нинішня влада цього зробити не дозволить. Хоча… якщо не дуже мавпуватимуть Москву з її проектом ім. Медведєва, то "можливі варіанти".

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.