Іноді маленькі вчинки коштують великої ціни.

13 січня 2013, 18:48
Власник сторінки
0
760
Іноді маленькі вчинки коштують великої ціни.

Завжди велика ціна звільняє тебе від рабства.

Харківський національний університет імені Василя Назаровича Каразіна. 
Березень 1951 рік. За вироком закритого судового засідання було засуджено до смертної кари і розстріляно 33 студентів за відмову складати іспити російською мовою, 1350 – репресували. Ось у який спосіб Харків робили «русским городом». 

Василь Лизанчук, "Творімо разом Україну!" Монографія.-Львів:ПАІС,2009,-452с.

- 1918 рік, академік Багалій "Історія Слобідської України" (це найкраща наукова фундаментальна праця про історію Харкова та Харківщини) - у Харкові до кінця 19 ст. панувала українська мова. Російською розмовляли лише у військовому поселенні "Москалівка", яке згодом стало частиною міста. Харків'яни Квітка Основ'яненка та Гнат Хоткевич писали саме такою українською слобожанською мовою, якою розмовляли харків'яни. До речі Слобожанщину заселили та засвоїли переселенці з Волині та західної України, які втікали на схід від Унії та польської панщини.

Але повернемось до сьогодення. Я не думав публікувати це фото. У маленькому гірському селі гуцули прийшли у музей Хоткевича на репетицію перед колядою. В куті-портрет Януковича. Люди у гірських селах не дуже опозиційні, бо у важкому житті від влади чекають допомоги. 
Але читав ось це ессе Максимова про поведінку у німецьких концтаборах і згадав. Ось цитата:Один из самых важных уроков, который можно извлечь из книги Беттельгейма,— замечай всё, что происходит вокруг тебя. И если какая-то деталь чересчур навязчиво попадается на глаза — подумай, нет ли в ней смысла. Может быть, она тоже „работает“.
Портреты Гитлера человек встречал на каждом шагу. Выходишь на улицу — Гитлер, на службе, в метро, в магазине, в кино — Гитлер. Приходишь домой — и там, даже если на стене и нет портрета, достаточно включить радио — там тоже Гитлер. Может быть, всё дело в том, что Гитлеру очень нравилась собственная физиономия? И ради этого работала целая индустрия, миллионными тиражами выпускавшая портреты всех видов и размеров? И поэтому твоё неучтивое обращение с портретом, в который ты завернул сосиски, могло стать содержанием доноса в гестапо?
Если ты перестал замечать портреты, то дело твоё плохо. Это значит, что ты уже слишком далеко продвинулся на пути к „идеальному заключённому“. Тогда портреты — не для тебя. Они для тех, кого мучают мысли о том, что в родной стране — фашизм. Что ты являешься не просто свидетелем того, что творится вокруг, — это творится твоими руками. Руками, которые делают фаустпатроны, собирают подслушивающие аппараты, пишут книги и речи, которые произносит фюрер. И ты знаешь — не в твоих силах что-либо изменить. Ты — ничто, ты — ничтожество. Эти горькие мысли, направленные против себя самого, действуют как яд. И очень важно, чтобы они не оставляли тебя ни на минуту. Чтобы от них негде было скрыться. Поднимаешь голову — на тебя смотрит сам фашизм.

Невже всім, хто прийшов сюди, байдуже до цього факту? То й з людьми щось діється, невже піддалися тотальній деградації?


P.S.
Кожен мешканець Одеси може вдосконалити свою українську.
Таку можливість надає Український розмовний клуб Одеси, створений у місті в рамках громадського проекту «Український мовний простір».

В Одесі не є проблемою знайти україномовне середовище. Складно розмовляти чистою українською. 

Розмовний клуб допоможе:
- Подолати мовний бар'єр (тим, хто потребує цього)
- Розширити словниковий запас
- Розвинути навички зв'язного викладу думок, мовлення, комунікації
- Удосконалити знання мови

На зустрічах клубу Ви зможете:
- Познайомитися з різними людьми
- Обговорити багато цікавих тем
- Дізнатися багато нового
- Приємно провести час :)

Відвідавши клуб, кожен зможе не лише реалізувати свої мовні потреби, а й передусім весело й невимушено провести час у колі цікавих людей.

Зустрічі українського розмовного клубу відбуватимуться щосуботи о 12:00. Місце проведення кожного разу оговорюється - дивіться оновлення в групі, або на сайті (m-r.org.ua).

Вхід вільний!

Український розмовний клуб в Одесі утворено на базі молодіжного об'єднання "Мовний ренесанс" за ініціативи руху «Простір свободи».

Довідки: 
+380 63 455 39 67 (Life, Людмила)
+380 67 736 05 63 (Київстар, Валентин)
www.facebook.com/groups/urk.odesa
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.