У Білій Церкві без жертв

15 січня 2013, 11:47
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
245
У Білій Церкві без жертв

Теленовини рясніли повідомленнями про загрозу падіння з дахів бурульок і, крім пошкодженого майна, вже є людські жертви.

З настанням зими в Україні випала велика кількість опадів. Сніг укрив дороги, обривав дроти електромереж, ламав дерева. Білоцерківським комунальникам вдалося підтримувати основні транспортні магістралі в належному для руху автотранспорту стані. Але не лише дороги викликали стурбованість у білоцерківців. Теленовини рясніли повідомленнями про загрозу падіння з дахів бурульок і, крім пошкодженого майна, вже є людські жертви. Такий трагічний випадок стався у Києві, по вулиці Ярославів Вал, якою я сам довгий час ходив на роботу. Тож питання боротьби з бурульками стоїть гостро. Про готовність білоцерківських комунальників до боротьби із проявами стихії розказали заступник начальника управління ЖКГ, головний інженер Микола Щербина та заступник начальника управління з експлуатації житла Олег Савченко.

- Як відбувається боротьба з бурульками на дахах?

О.С. У грудні в Білій Церкві випала за кілька днів подвійна норма опадів, і на дахах утворився товстий шар снігу. Знизу йде тепло, сніг тане і утворює бурульки. Під час нічних і денних перепадів температур бурульки намертво примерзають до краю ринв і дахів. Зараз ми намагаємося їх збивати, не зупиняючись іноді перед тим, щоб разом із бурулькою відламати шмат покрівлі. У нас є складності з технікою – вона стара, ще радянського виробництва, мастило застигає, що ускладнює експлуатацію механізмів. Крім того ми іноді не можемо добратися до місця виявлення небезпечних бурульок на дахах. Тоді нам залишається тільки локалізувати і обгородити небезпечні ділянки та вивісити застережні інформаційні щити.

- На якій висоті комунальники можуть збивати бурульки?

О.С. На висоті 27 метрів. Це стандартна висота ліктевої вишки. Цієї вишки вистачає для п’ятиповерхового будинку. Висотні будинки, там де дев’ять поверхів і вище, такої проблеми з бурульками не мають, оскільки у них внутрішнє водоскидання.

- Були випадки травмування людей бурульками у Білій Церкві?

О.С. У позаминулому році були, але й то несерйозні. Ми постійно відслідковуємо ситуацію і зобов’язуємо працівників ЖЕКів робити щоденний обхід і огляд ввірених будинків.

- А чи сподіватися на покращення ситуації з прибудинковими територіями, де утворилися мало не льодові тороси?

- Ми не мали змоги чистити від снігу прибудинкові території, оскільки вся техніка була задіяна на розчистці вулиць. Зараз ми посипаємо двори піщано-сольовою сумішшю і чекатимемо на весну. Ситуація ускладнювалася тим, що у дворах був великий рух автотранспорту, який утрамбував сніг, а також його прибиранню заважали припарковані автомобілі. Ми намагаємося тримати без льоду ганки і територію біля під’їздів.

- Ходять чутки, що до сих пір не укладений договір між управлінням і ШЕУ на прибирання снігу і що є проблеми фінансового характеру.

М.Щ. Восени 2012 року, а саме 9 жовтня, рішенням виконкому № 416 були визначені заходи про утримання автошляхів міста у належному стані. До цього рішення затверджений перелік організацій, які залучаються до утримання дорожньої шляхової мережі. Основний підрозділ – це підрозділ, котрий виграє конкурсні торги. У 2012 році ним стало ТОВ «ШЕУ», і вони в грудні в черговий раз виграли конкурсні торги на обслуговування шляхової мережі на зиму-літо 2013 року, тому можуть виконувати роботи на законних підставах, навіть без договору. Головне, договір укласти до кінця січня, щоб ми змогли їм «закрити» ці роботи. Проблеми фінансові у тому, що за 2012 рік ТОВ «ШЕУ» виконало роботи на суму, яка була виділена згідно з рішенням міськради, було закрито акти виконаних робіт, а останні передані у держказначейство для оплати. Вони оплачені не були, але, теоретично, їх обіцяють оплатити до кінця січня.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Біла Церква,бурульки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.