Битва за "будинок Новосада" — Соборна, 257

18 січня 2013, 12:20
Власник сторінки
0
198

Під час Сталінградської битви на весь світ прославився будинок Павлова, який обороняв загін героїчного сержанта. У Рівному є схожий будинок — "будинок Новосада" на Соборній, 257.

Він доведений до розрухи не війною, а безгосподарністю. І захопити його ніхто не бажає. Навпаки всі хочуть здихатися. Разом з мешканцями. Я ж поклявся домогтися передачі його в міську власність та проведення ремонту. Але про все по порядку, адже з ним пов`язана ціла детективна історія.

Соборна, 257 не єдиний у Рівному проблемний будинок. Чимало інших теж потребують капітального ремонту, приведення до норми юридичних моментів власності. Однак це привернув увагу надзвичайною подією. В наслідок кричущої безгосподарності тут почали обвалювати марші пожежних сходів. До такого стану будинок доводили не один день. Але, як каже прислів`я: "Поки грім не вдарить – чиновники не перехрестяться".



Але як зданий в експлуатацію в 1984 році новенький будинок можна було довести до такого стану?

Раніше такі відомчі будинки, будували "всім миром". Квартири для своїх працівників споруджували 11 підприємств з холдингу "Облміжколгоспбуд". Крім того дольову участь у будівництві брали стуруктури санепідемстанції, заводів будівельних матеріалів, держбанку, облздороввідділу, ліксанупру, міліції та КДБ. Це ще 12 організацій.

Після розвалу союзу та безладу 90-х будинок переписали на баланс правонаступника "Облміжколгоспбуд" "Рівнеагробуду", яка вже встигло перейти в приватні руки.

Знайома ситуація? Згадайте гуртожитки "нетканки", льонокомбінату, "Рівнеазоту"?

Таким чином "Рівнеагробуд" "успішно опікувався" будинком не один рік. Точніше кажучи ніхто нічого не робив. За виключенням самих мешканців. За законним правом вони приватизували 164 з 179 квартир. Тим часом будинок в цілому залишався на балансі "Рівнеагробуду" і коштів на ремонт ніхто не виділяв. Саме підприємство зараз доведене до межі банкрутства, а відповідальність за стан будинку директор Сергій Новосад перекладає на ПП "Житловик ВВ". Хоча структура теж допрацювалась до межі існування — у штаті лише бухгалтер та паспортистка.



Весь цей безлад мав колись дати тріщину. Не витримав будинок, у якому не робили капремонту, у якому аварійні сходи, підмитий фундамент. Зруйновані сходи стали лише першою ластівкою. Тим часом "Рівнеагробуд" замість ремонтувати будинок вирішив "спихнути" його місту. Однак аварійний будинок без грошей на ремонт міські комунальники приймати не схотіли.

Пам`ятаєте міст у фільмі "Королева бензоколонки"? Жодне з чиновників не хотів його ремонтувати а ж поки він не завалився? От тільки в фільмі на той момент на мосту були лише два чиновники. Тут же заручниками будинку виявились його мешканці.

І замість вирішення проблеми сторони конфлікту створили нову — передали будинок на баланс ВАТ "Полісся". А детективна історія отримала новий виток сюжету, який мені разом з мешканцями будинку довелось розплутувати.



Про подальший перебіг подій та чимало цікавих офіційних документів читайте в наступному повідомленні блогу.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.