Олександр Шалімов вважав, що природа відміряла людині 120-160 років життя

26 січня 2013, 19:35
Власник сторінки
0
424
Олександр Шалімов вважав, що природа відміряла людині 120-160 років життя

20 січня видатному українському хірургу виповнилося б 95 років

Довіра до імені Шалімова настільки велика, що в столичний інститут, який носить ім'я легендарного лікаря, пацієнти їдуть з останньою надією. І хоча Олександра Олексійовича немає в живих вже майже сім років, люди знають: його учні продовжують традиції, розвивають методики, намагаються знайти рішення навіть в безвихідній ситуації. Часто це дійсно вдається. В Національному інституті хірургії та трансплантології імені Олекзповідаюсандра Шалімова проводять унікальні операції.  І досі всі ті, хто працював разом з Шалімовим, називають його Шефом.

Його називали Богом у хірургії, він зробив 40 тисяч операцій, а ЮНЕСКО присвоїло йому звання "Людина планети". Це все про Олександра Шалімова. Один зі своїх днів народження Шалімов відзначив одночасною операцією на 18-ти столах. Це був майстер-клас для молодих хірургів із різних регіонів. Його інституту 39 років, і в ньому саме за Шалімова почали робити операції з трансплантації - перші в Україні.





Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова Національної академії медичних наук України переживає непрості часи - поряд з повідомленнями про нові унікальні операції з'являються і скандальні новини, у всіх на слуху т.зв. справа «чорних трансплантологів», яка голосно почалася, а потім різко затихла. Комісія АМН всебічно перевіряла роботу установи. Це не було чимось винятковим - на нинішній рік заплановані перевірки та звіти восьми інститутів, з часом цю процедуру мають пройти всі академічні підрозділи. В інституті накопичилося багато невирішених проблем і в умовах повного розвалу системи охорони здоров'я та недостатнього фінансування інститут все ж зумів  втриматися на плаву. Турбує ще одна проблема - відсутність справжніх наукових шкіл, досвідчені хірурги не готують наступників.

Благодійний фонд хірурга ще з 2003 року почав обстежувати мешканців української глибинки - сіл і невеличких містечок. Завдяки ентузіазму та альтруізму цієї людини було врятовано тисячі безнaдійних життів пересічних українських селян. А за всі свої 86 з половиною років Олександр Шалімов врятував понад 50 тисяч життів. Але і тут не обходилось без політичного абсурду. Траплялось таке, що Шалімова разом із його спеціалістами не пускали в клініки Південних та Східних регіонів України. Столичним фахівцям забороняли заходити в лікарню, за версією оточення Шалімова, тому що відомий хірург є ​​радником Ющенка.

Сам лікар казав, що він не політик. Просто хоче, щоб держава давала більше грошей на охорону здоров'я. Адже навіть кілька таких експрес-обстежень на периферії виявили, що кожен десятий українець - тяжко хворий.

Вже кілька останніх років, як раз після приходу уряду Азарова, весь науковий штат інституту Шалімова відправляється у відпустку за власний рахунок. Керівництво це мотивує тим, що відсутнє фінансування. Тому, нових наукових розробок в області хірургії наврядчи варто очікувати від "шалімівців". Технології у цього наукового медичного закладу все ще вважаються унікальними, але вони не розвиваються. Це серйозне питання і напевно стосується не тільки цього інституту. Але, все ж хочеться вшанувати Велику людину, Великого хирурга - Олександра Олексійовича Шалімова. Він зробив вагомий внесок в національну медицину.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.