«Очепятка» на триста доларів за тисячу кубів

01 лютого 2013, 10:58
Власник сторінки
журналіст
0
281

Банальні "відкати" чи "механічна помилка" бобринецьких лікарів, або Як НЕ треба проводити тендер


            Бобринецька центральна районна лікарня на тендері за неконкурентною процедурою закупки у одного учасника наторгувала собі  газ за ціною близько тисячі доларів за тисячу кубометрів і коли це помітили журналісти, усе було списано на банальну помилку. Але помилка, якщо вона й була,  у таких цифрах – річ серйозна.

            На офіційному Інтернет-сайті проекту «Наші гроші» з’явилася інформація про те, що третього січня цього року Бобринецька центральна лікарня за результатами тендеру уклала угоду з ВАТ «Кіровоградгаз» на постачання природного газу по ціні, яка значно перевищує звичайний рівень.

Скільки в Бобринці ладні віддати за газ

Вартість угоди склала 1,40 мільйона гривень. Таку інформацію журналісти знайшли у «Віснику державних закупівель» – упродовж 2013 року «Кіровоградгаз» повинен забезпечити постачання 200 тисяч кубометрів газу. Згідно з тендерною документацією акцептована ціна за один кубометр газу склала 7,006 грн. Тобто одна тисяча кубометрів газу, який лікарня закуповує за кошти місцевого бюджету, обійшлася по $876. Цікаво, що на офіційному сайті самого «Кіровоградгазу» тариф на газ для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, зазначений у розмірі 4719,216 грн, або близько $590. Він діє з 1 січня 2012 р. і  повідомлень про його зміну на сайті немає. Разом з тим Нацкомісія з регулювання енергетики 28 грудня затвердила на 2013 рік граничний рівень ціни на природний газ для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, на рівні 3 509 грн. (близько $438) за 1000 куб. м без урахування ПДВ та інших зборів. Ця ж ціна газу для держустанов була і минулого року, а разом із різного роду поборами і нарахуванням і склала б приблизно В державний бюджет-2013 закладена середньорічна ціна російського газу $421.

Дивна опечатка

            Після розголосу справи виявилося, що сталася «банальна помилка». Адміністрація Бобринецької центральної районної лікарні повідомила, що очікувана вартість для закупівлі газу на 2013 рік була розрахована, виходячи з вартості газу за 1000 кубічних метрів у 4719,22 грн та коефіцієнту, який передбачався на 2012 рік – 1, 4846 (згідно листа Міністерства фінансів України від 15 вересня 2011 року). Завдяки отакому от дивному коефіцієнту і вийшла сума в 7006,15 грн за тисячу кубометрів, яку очікували заплатити в Бобринецькій ЦРЛ за газ. Лист мінфіну дійсно існує, однак ознайомитися з ним нашим журналістам не вдалося – його немає ні на Інтернет-порталі міністерства, ні на інших ресурсах,

            Телефоном в  «Кіровоградгазі» (єдина , до речі установа, яка може поставляти газ держустановам області) нам повідомили, що ніякий газ по сім тисяч гривень ніхто ніде закуповує і не продає – постачальник запропонував свою ціну – 4719,22 за тисячу кубометрів, що відповідає тарифам, встановленим державою,  яку й було прийнято керівництвом ЦРЛ. Саме за такою ціною мав бути укладений договір про закупівлю газу у ВАТ «Кіровоградгаз». Проте у звіті про результати проведення процедури закупівлі на порталі закупівель від 17.02013 було помилково вказана вартість газу по очікуваній ціні, а не по прийнятій – у 4719,216 грн в обсязі 200 тисяч кубічних метрів.

            Зараз постачання природного газу Бобринецькій ЦРЛ (до завершення процедури закупівлі у одного учасника) здійснюється згідно додаткової угоди по договору, за яким здійснювалося постачання у минулому році. Керівництво лікарні стверджує, що виявили «механічну помилку», на підставі чого проводяться заходи щодо відміни конкурсних торгів у одного учасника, а відповідальним особам винесене дисциплінарне стягнення наказом керівника закладу.

Лишилось декілька питань

            Перше з них – яким чином можна було допустити настільки грубу помилку? Підготовка документації до проведення тендеру вимагає кропіткої роботи, максимально злагодженої і ретельно перевіреної. До того ж, угода укладається між двома сторонами і те, що вони обидві не побачили в опублікованих результатах невідповідності, аж допоки її не виявили журналісти – дуже дивно.

            Друге питання – чому покарали працівників ЦРЛ за механічну помилку? Якщо помилка суто технічна – причин для покарання просто немає. Крім того, внесення інформації до «Вісника державних закупівель» – не обов’язок працівників лікарні. Інформація ж має хоч ким-небудь перевірятися! А тоді які підстави для покарання персоналу, відповідно до трудового законодавства? Головний лікар відповідає за все, що відбувається в ЦРЛ, то ж чи покарано дисциплінарним стягненням саму директрису своїм же наказом?

            Питання третє – навіщо приховувати те, чого не сталося? Усі намагання особисто поговорити з головним лікарем Бобринецької ЦРЛ зазнали поразки. Телефоном пані Семенюк повідомила журналісту «Нової газети», що зараз перебуває у відрядженні і жодних коментарів дати не може. Не зважаючи на те, що наша редакція в Кіровограді, журналістові було не важко проїхатися в Бобринець, знайти лікарню і… застати головного лікаря на робочому місці. На фразу про відрядження головлікар відреагувала оригінально: «От і закінчилося моє відрядження» та попрямувала до виходу, відмовляючись від будь-яких коментарів фразою «Я вже надала всі пояснення у листі редактору «Честі хлібороба» (районна газета Бобринеччини) у листі, розказувала все СБУ і міліції. Більше додати мені нічого». Прохання показати протоколи комітету з конкурсних торгів районної лікарні та розрахунки з урахуванням отого от дивного «коефіцієнту», також головний районний лікар проігнорувала. Так чому ж відмовлятися від коментарів, коли сталася банальна  «механічна помилка»? Чому б не показати документи (журналісти, до речі, окрім листа-спростування в районку, жодного іншого документу не бачили і мусять вірити адміністрації лікарні на слово)? Чому б просто не пояснити як все було?.

            До речі, надання пояснень СБУ – занадто серйозно для механічної помилки. Вам не здається? На розсуд читача лишаються усі запитання і головне з них – чи було б виправлено «очепятку», аби не журналісти «Наших грошей?»?

Володимир КОНДРАШОВ 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: газ,коррупция,врач,тендер,Кировоградщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.