Чому Європейський суд з прав людини популярний серед українців

18 лютого 2013, 12:59
Власник сторінки
Адвокат
0
173

Відповідь на питання: чому Україна є одним із лідерів за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини – для багатьох досить риторична.

Відповідь на питання: чому Україна є одним із лідерів за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини – для багатьох досить риторична.

Перша і очевидна причина- це недовіра до національної судової системи громадян України, яка, в свою чергу, викликана деструктивними процесами, що відбуваються в ній. Адже відомо, що найбільш поширеними причинами скарг українських громадян до ЄСПЛ є порушення саме їх права на справедливий судовий розгляд. І це досить прикра, регресивна ситуація, адже за останні десять років в Україні було зроблено чимало цивілізованих кроків: створені можливості для звернення до ЄСПЛ наших громадян, суди почали використовувати в своїх рішеннях, постановах правові висновки, викладені в рішеннях ЄСПЛ.

Друга причина – це набуття чималого досвіду звернень до ЄСПЛ українських юристів, збільшення їх обізнаності про можливості цього судового органу. Безумовно, це навіть позитивний процес збереження довіри до правових інституцій в цілому, хоч і європейських.

Однак існуюче ставлення до вітчизняних судів, це другорядне, порівняно з можливою тенденцією. Адже все більше українських громадян, вже навіть на стадії прийняття ними рішення про відстоювання своїх інтересів зазначають, що суд поза межами юрисдикції України єдина можливість справедливого розгляду.

Що стосується невиконання рішень ЄСПЛ, то як відомо і тут Україна займає лідерські позиції в анти рейтингу. Зі змінами національного законодавств, ситуація не покращується.

Збільшення кількості розчарованих в національних судах людей, невиконання Україною рішень ЄСПЛ закладає підґрунтя для зростання негативного відношення до української судової системи в цілому, підґрунтя, яке вкрай складно буде змінювати.

Тому маю надію, що загальними зусиллями, всіма можливими правовими шляхами, використовуючи достатній для змін високий професійний рівень суддів, учасників судового процесу, всіх зацікавлених осіб зазначена тенденція почне рух в зворотному напрямку.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.