Блокування Верховної Ради: тактика боксера є, де стратегія чемпіона ?

22 лютого 2013, 06:03
Власник сторінки
Юрист, автор радикальної програми реформ і нової Конституції України.
0
399

Як ви оцінюєте розблокування партією УДАР - Кличка трибуни Верховної Ради ? Чи це перемога опозиції, поразка, чи нічия ?

 . . . 
Коли писалася ця стаття її автор ще не знав про закінчення блокування Верховної Ради. Все сталося несподівано. Досить дивно виглядає, що акцію розпочав УДАР , а звітує про її завершення чомусь тільки Яценюк. Це зразу наводить на думку, що саме через нього було вчинено тиск на Віталія Кличка з вимогою припинити блокування. Що саме йому було сказано, у якій формі - залишається тільки догадуватися. Не віриться, що тут не обійшлося без прохання "гаранта", переданого у категоричній формі главою його адміністрації.  Зважаючи на явну невідповідність вагових категорій, чемпіон світу був змушений покинути незручний ринг - припинити вимоги до провладної більшості депутатів про персональне голосування. 

На особистій Фейсбук - сторінці Віталія Кличка його прихильники зустріли новину по різному, але без особливого ентузіазму. Наведемо тут кілька коментарів, які на даний час там вже видалені:
светлана яковлева Для чего эти фото? Вы просто сдали себя и нас ! Молодцы, янык вас не забудет!  Вы рветесь стать политическим трупом. Так нам и надо ! Вы наверное забыли при каких условиях хотели разблокировать Парламент ? ГАНЬБА! 
Valeriy Sysoev Нічого ви не досягли! Знову розвели, як "котят" ! Ви або дурні, або просто нас за дурнів вважаєте !
Tatyana Belugina не похоже это на победу. Развели вас как кроликов. Разочарована.
Andrew Palamarchuk где предусмотрено наказание за нарушение регламента в части персонального голосования ???
Sergey Taran Разблокирование Верховной Рады, конечно же, делает одним из главных победителей президента и президентскую команду. То есть, фракция Партии регионов, может быть, оказалась немножко в тени, но в конечном итоге они тоже были субъектами разблокирования, они помогли президенту технично подвести процедуру разблокирования как раз к его пресс-конференции
Аурика Дзигора Да...ребята, не ожидала я от Вас такого... Всего неделю нужно было продержаться до перевыборов...Тогда возникают вопросы: Вы, что - торговались!? ...Ну вот, а теперь заплатите налогоплательщикам за эти ПУСТЫЕ три недели !!!!!!!!!!!! Слабо!?
Аурика Дзигора Позор украинским политикам - беспринципным, продажным, хитрым...политикам, которым наплевать на украинский народ, жадность которых просто зашкаливает !!!!! Нет у нас ни позиции, ни оппозиции - сплошная фальшь!
Zinoviy Andrukhiv будемо вважати, що це нічия після першого раунду Кличка з противником, вагова категорія якого зараз явно перевищує політичну масу чемпіона світу ...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
З огляду описаного вище, наступні підзаголовки  "ситуація, прогноз, рішення " вже не актуальні.  

СИТУАЦІЯ.
Повторні вибори коштують дорого як для держави - так і для політичних партій, а в бюджеті дірка. Розблоковувати трибуну силами депутатів партії Регіонів - влаштовувати бійку якось несолідно, а компроміс видається неможливим - ніби найшла коса на камінь. В той же час всі розуміють, що блокування роботи Верховної Ради безконечно тривати не може: провладна партія втрачає рейтинг, а опозиція, особливо УДАР - набирає бали. З продовженням цього конфлікту всі дедалі частіше кивають 
на президента і чекають на його рішення у розв'язанні ситуації на політичній шаховій дошці України. 

ПРОГНОЗ.
Розблокувати ВР силою Беркуту Янукович звичайно не ризикне - мотивація опозиції юридично добре обґрунтована і тут треба зберегти лице. Тим більше, що природа цього конфлікту лежить в площині конституційних відносин. Звідси й напрошується логічне розв'язання такої проблеми - шляхом звернення до Конституційного Суду з приводу чергового тлумачення, наприклад статті 84 Конституції про порядок голосування. Хоча таке звернення може бути і простішим: " Чи правомірним є блокування роботи органу законодавчої влади ? "  У всякому разі це не патова ситуація для влади і тим більше не загроза мату. 

РІШЕННЯ.
Можете бути певними, що для хитромудрих досвідчених суддів Конституційного Суду таке завдання не є складним, щоб написати чергове соломонове рішення в інтересах партії Регіонів. Щонайменше завдяки йому можна буде хоча би тимчасово продовжити роботу радянського зразка парламенту до призначення нових виборів, якщо все таки буде прийнято рішення про розпуск Верховної Ради. Після цього політична ініціатива знову перейде до партії Регіонів, а опозиція дальше буде ламати голову, що би таке придумати, щоб не розчарувати своїх прихильників. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ВИСНОВКИ.
У поемі Шекспіра "Отелло" є дуже розумні вислови, де батько повчаючи сина дає наказ: "Беречься драк, а сцепишься берись за дело так, чтоб береглись другие."

Тактика чемпіона світу боксера Кличка ніби правильна - він знайшов вразливе місце противника і боляче наступив йому на палець. Однак має бути і стратегія опозиції, якої наразі не видно і не має ознак, що вона є взагалі. Не треба давати супернику час оговтатися і знайти правильну відповідь. 

Я запропонував таку стратегію у вигляді програми конституційних реформ і плану їх реалізації. 
Частково з ними можна ознайомитися на Фейсбук у файлах групи НОВА КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ:
https://www.facebook.com/groups/Constitution.Ukraine/

ПРИМІТКА: 

 вимоги до провладної більшості про персональне голосування мали бути сформульовані шляхом встановлення відповідальності за порушення статті 84 конституції - дострокове припинення повноважень депутата. 
Для цього достатньо було доповнити статтю 4 в законі " Про статус народного депутата України" - пунктом 7 такого змісту:  7) порушення депутатом вимог статті 84 конституції про персональне голосування.

ПРОСИМО ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ВСЕНАРОДНОМУ РЕФЕРЕНДУМІ:   

Стаття 84. Засідання Верховної Ради України проводяться відкрито. Закрите засідання проводиться за рішенням більшості від конституційного складу Верховної Ради України.
Рішення Верховної Ради України приймаються виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування.
{Офіційне тлумачення частини другої статті 84 див. в Рішеннях Конституційного Суду № 11-рп/98 від 07.07.98, № 16-рп/2003 від 14.10.2003}
Голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто.
{Офіційне тлумачення частини третьої статті 84 див. в Рішенні Конституційного Суду № 11-рп/98 від 07.07.98}
{Офіційне тлумачення положень статті 84 див. в Рішенні Конституційного Суду № 17-рп/2002 від 17.10.2002}
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: опозиція,Віталій Кличко,позачергові вибори,блокування трибуни,Блокування Верховної Ради
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.