У Мазепинцях закликали очистити гетьмана від іржі

21 березня 2013, 22:16
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
390
У Мазепинцях закликали очистити гетьмана від іржі

«Від Богдана до Івана не було гетьманів в Україні» (народне прислів’я).

  Дев’ятнадцять років, з моменту відкриття першого в Україні пам’ятнику Івану Степановичу Мазепі на його батьківщині у невеликому селі під Білою Церквою, збираються патріоти України щоб вшанувати пам'ять великого гетьмана. У День народження Івана Мазепи, який припадає на 20 березня, з багатьох куточків країни прямують сюди люди, не дивлячись на нагальні справи. Побували тут і два Президенти України – Леонід Кравчук та Віктор Ющенко. З нині далекого 1994 року змінилися Мазепинці: підросли ялини у сквері біля пам’ятника, з’явився парк козацької слави, побудована дерев’яна церква. Та не змінилося ставлення до Мазепи – його шанують патріоти і ненавидять вороги Незалежної України.

20 березня у Мазепинцях біля церкви і пам’ятника було людно і, не дивлячись на холодну погоду, панував піднесений настрій. Розпочалися урочистості із молитви за гетьмана Мазепу. Ні, не кінофільму, а цілком реального богослужіння, яке правиться у храмі Святителя Миколая. На відміну від Московського Патріархату, керівники якого здавна обслуговують правлячі кола Російської імперії, священики УПЦ КП завжди моляться за упокій душі одного з найвеличніших державних діячів України. На молебні були присутні громадські та політичні діячі Білої Церкви, Ігор Мазепа, заступник отамана козацького війська імені гетьмана Івана Мазепи, голова Координаційної ради Міжнародної організації «Родина Мазеп», та козаки Білоцерківської Січі ім. Семена Палія. По закінченню молитви Ігор Мазепа вручив почесні відзнаки членам хору храму Святителя Миколая та нагородив Почесною відзнакою ветерана ОУН-УПА, керівника Білоцерківської станиці Братства ОУН-УПА Теодора Дячуна, якому у цей день виповнилося  86 років.

На урочистому мітингу біля пам’ятника гетьману промовці говорили про засилля антиукраїнської влади та усе наростаючий спротив нашого народу проти реваншистської та шовіністичної політики внутрішніх та зовнішніх ворогів держави. Голова Білоцерківської «Просвіти» Володимир Іванців прочитав вірш Івана Мазепи «През шаблю маєм права» і закликав Українську Православну Церкву Київського Патріархату розпочати процедуру зачислення до сонму святих Івана Мазепи. Просвітянин також зауважив, що на подвір’ї  Художнього фонду України іржавіє відлитий пам’ятник гетьману. Тож необхідно подати клопотання про встановлення його на одній із площ Білої Церкви. Голова білоцерківської МО Народного Руху України Костянтин Климчук закликав не чекати, поки рішення про перейменування вулиць на честь Івана Мазепи буде прийнято керівництвом міст та районів Київської області, а громадянам розпочати збір підписів за початок цієї процедури та чинити тиск на місцеву владу. «Досить дивитися на таблички із іменами кривавих злодіїв, які десятками років винищували український народ!» - закінчив свій виступ рухівець.

Закінчилося святкування Дня народження Івана Мазепи покладанням квітів до підніжжя пам’ятника славетному гетьману. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: ОУН-УПА,Мазепа,Народний Рух України,Біла Церква,Просвіта,Мазепинці,Теодор Дячун
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.