РОК-СІЧ: слава чи ганьба?

11 червня 2013, 21:07
Власник сторінки
0
318
РОК-СІЧ: слава чи ганьба?

Мої найсвіжіші та найяскравіші враження про рок-фестиваль на Трухановому острові

Цими вихідними в матері міст українських місті-герої Києві відгупав барабанами, відбринькав гітарами, відлився пивом і т.д. грандіозний музичний фестиваль Рок-Січ. Чесно кажучи, не збирався спеціально писати щось про цей фест, але знайшовши в мережі неймовірну безліч дивовижно суперечливих і неоднозначних відгуків, поспішаю поділитися й своїми враженнями.
Я був на Рок-Січі, яку цьогоріч організатори чомусь заповзялися називати, нібито на догоду шведам і рок-н-ролу, Рок’N’Січчю, обидва дні. Єдине нарікання, яке мені довелося чути від гостей заходу на кожному кроці, це дороговизна пива. Щодо цього, цілком згоден- від 15грн./0,5л пива найнижчої якості- ціна, м`яко кажучи, завищена. Та, зрештою, не пивом єдиним має жити рокер!
Щодо самого року, то його на фестивалі було вдосталь: від солоденького напівроку нашого «Скаю»- до найважчих напрямків музики у виконанні численних шведських гостей.
Рок-Січ, до речі, цього року вперше набула міжнародного статусу. Фестиваль був організований спільно київською і стокгольмською міськими владами, а кількість гуртів-учасників порівну поділена між українською та шведською стороною. Зізнаюся, я, як радикальний поціновувач української музики, не був прихильником такої новації. Та все ж, вважаю, що раціональне зерно в цьому є. Чому б і справді в майбутньому не зробити традицією запрошення з якоїсь щоразу іншої країни кількох їхніх найкращих і найвідоміших рок-гуртів?! Думаю, від такого культурного обміну виграли б усі. Але половина учасників-шведів- для фестивалю, який носить горду назву Рок-Січ, виявилося явно забагато!
Щодо українських учасників, яких численні гості чекали найбільше, то вони здебільшого радували. «Танок на майдані Конго»  запалював звичним драйвом давно відомих і любимих слухачами композицій та вигуками «Слава Україні!» через пісню. Екс-харків»янам це вдалося на славу, навіть шкодувалося, що не влізли у коротеньку годинну програму мега-хіти «ТаТиШо», «Арешт», «Люба», «Віва Україна» та багато інших…
«Воплі…» Олега Скрипки відіграли вже звичну програму, а також нову пісню «Мана». Втім, вмінню заводити публіку римівками, карколомними позами та запальними танцями, треба ще молоді вчитися й вчитися у харизматичного організатора рок-фесту. Виступи «ВВ» завжди характеризуються різким підвищенням градусу емоцій від початку виступу до кінця, і цього разу апогей емоцій припав на легендарну «Весну», коли десятки прихильників, перелізли огородження і ринулися танцювати-стрибати у воду під сценою-баржею! Таке не забувається! Приємно здивував публіку Олег Юрійович наказом охоронцям не чіпати порушників паркану- це вам, мовляв, хлопці не Радянський Союз…
Порадували вмінням запалювати публіку і Олег Собчук з Кашою Сальцовою. Втім, музика «Скаю» і «Крихітки» надто нетанцювальна для таких фестивалів і майбутнє хедлайнерів у найближчому майбутньому їм явно не світить.
А ось хто вже  приречений бути хедлайнером усіх існуючих і ще не вигаданих фестивалів так це незрівнянний «Тартак»! Сарказм, іронія, жарти вперемішку з піснями так і лилися з вуст незмінного фронтмена гурту Сашка Положинського. Варто також відзначити його вміння розучувати з публікою тексти приспівів і танцювальні рухи. Також Сашко був єдиним, хто нагадав, що фестиваль називається Рок-Січ, а тому поміж року не можна забувати про січ і навіть закликав до національно-визвольного повстання, на що крім нього ніхто з зірок нашої естради точно  б не зважився! А ще тільки один Сашко закликав усіх прийти у понеділок на толоку, щоб прибрати чарівний Труханів острів від наслідків фестивалю... Програма виступу «Тартака» була максимально свіжою і насиченою піснями, що рідко лунають на таких великих концертних майданчиках. Особливо гурт, та й автора цих рядків вразило, що їхню чиненайглибшу пісню «Ти подумай», приспів якої Положинський через невміння співати не співає, аудиторія проспівала майже повністю! Це мене справді торкнуло і переконати, що на Рок-Січ пришла всуціль п
`яна бидлота мене тепер просто неможливо! Також сподобалося, як на «Атомній помпі» публіка носила Сашка на руках...
Вразив і виступ «Бумбоксу». Хлопці, як завжди зацікавили оригінальними концертними версіями пісень, зовсім не схожими на альбомні. Їхня програма вийшла найсоковитішою і не змусила сумувати навіть найпросунутіших меломанів. Хливнюк і компанія настільки органічно вплели у свій виступ елементи творчості Боба Марлі, Олега Скрипки, «Віагри», АС/DC, Миколи Мозгового, що справді диву даєшся! Особливо сподобалося, як «бумбоксівці» сплели воєдино пісні «Минає день, минає ніч» і «Квіти в волоссі». Що не сподобалося, це те, що гурт виконав аж 7 пісень російською і навіть одну повністю англійською. Тому, як на мене, екс-хмельницький «Бумбокс» найменше вписується в концепцію Рок-Січі—не по-козацьки це якось…
Також дуже не по-козацьки засмічувати свій острів, тут я в чомусь згоден з критиками фестивалю. Але питання культури нації не перебуває в компетенції організаторів—свиня, перепрошую за фольклор, завжди болото знайде. Безумовно наше суспільство, екологічна культура якого перебуває ще в стадії формування, потребує значно більшої кількості урн, ніж ми побачили на Трухановому. Просто обурив  епізод, що трапився під час виступу гурту «Clawfinger» на сцені «Баржа» в заключний день фестивалю. Соліст рокерів демонстративно кинув порожню металеву банку з-під пива зі сцени прямісінько в Дніпро! За таке безумовно можна оголошувати довічно персоною нон-ґрата!..
І все ж хочу закінчити на позитивній ноті. Фестиваль загалом сподобався і треба думати про те, як його покращити в майбутньому. В цьому сенсі конструктивна критика дуже корисна і потрібна! Про деякі свої музичні пропозиції вже написав. Безумовно, крім толок потрібно ставити більше й частіше смітники—тоді й штрафувати потрібно порушників. Щодо алкоголю, то його споживання можна зменшити ще підвищивши ціну на території острову і залишивши заборону на внесення з-за мосту. Можливо варто повернутися і до ідеї платного входу. Давайте разом думати і пропонувати ідеї, а не заперечувати сам фестиваль—він нам потрібен! Хіба ви знаєте інші рок-фестивалі у Києві?


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: фестиваль,рок,музика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.