За кулісами "торгівельної війни"

20 серпня 2013, 16:11
Власник сторінки
0
171

Є в подіях останніх днів декілька моментів, які ігноруються численими експертами і коментаторами, але змушують глибше замислитись, кому і для чого все це потрібно?



Отже, для широкого загалу події розгорталися наступним чином:
Опівдні 14 серпня геть усі українські медіа, з посиланням на пресслужбу Федераціїї Роботодавців України, оприлюднили інформацію про те, що Россія розпочала торгівельну війну проти України, оскільки

http://ua.fru.org.ua/rosiya-blokuye-ukrainskij-eksport/
За інформацією ФРУ, з 00:00 години 14 серпня до профілю ризику системи управліннями ризиками Федеральної митної служби РФ до перших чотирьох десятків підприємств, які туди потрапили у липні цього року, були додані всі без виключення українські експортери. При цьому заходи попередження ризику були ще більш посилені. По суті, наголошують в ФРУ, мова йде про повну зупинку українського експорту на невизначений час.

Причому, якщо уважно прочитати прессреліз, то можна помітити, що ФРУ не тільки поінформувала громадськість, але й встигла написати листа на ім"я прем"єра Азарова, і навіть вже підняла це питання на засіданні уряду.
Як відомо, засідання уряду розпочинаються о 10.00 ранку.

Тобто, опівночі, в 00.00 14.08 відбувається подія - зміни в електронній системі з обмеженим доступом державного органу сусідньої держави.
А вже за кілька годин якісь невідомі благодійники з ФРУ не тільки отримують цю інформацію, але й перевіряють її правдивість, аналізують, роблять висновки, пишуть листи, прессрелізи, і ставлять на розгляд уряду...
Така робота викликає захоплення, але й здивування - а що це за організація така, ФРУ ім.Фірташа?
У неї є структурні підрозділи, відповідальні за збір інформації? Засоби технічної розвідки щоб отримувати інформацію з захищених електронних систем? Резидентура на території сусідніх держав?
А головне, є сміливість щоб отак вголос зізнаватися в скоєнні досить серйозних злочинів, і впевненність у власній безкарності і відсутності міждержавних ускладнень?

Тоді звичайно їм можна поаплодувати, і ставити за приклад для СБУ, розвідки, і інших державних органів що мусять захищати безпеку держави.
Але всеж не покидає відчуття, що в данному випадку все набагато простіше - обидві події планувалися і координувалися з єдиного центру, в данному випадку Россії, і є ланками одного плану, а ФРУ  лише слухняно вконала замовлення на вкидання  інформаціъ в медіапростір.


Другий момент, що викликає здивування - це абсолютна абсурдність такого кроку з боку Россії - внести до системи управління ризику ВСІХ БЕЗ ВИКЛЮЧЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ЕКСПОРТЕРІВ

Ті, хто хоч трохи знаймоий із структурою українського експорту до РФ знають, що він дуже нерівномірний - левова частка експорту у грошовому еквіваленті представлена лише кількома галузями, в кожній з яких задіяні не більше десятка підприємств, зокрема  вагоно- і машинобудування (38%) , металлургія (22%), хімічна промисловість (10%)



Наприклад, лише чотири вагонобудівних підприємства - Крюківський вагонобудівний, Азовмаш, Днепровагонмаш, Стаханівський вагонобудівний, разом  забезпечили  17% всього експорту до РФ у 2012 році.

Тож для відкриття торгівельної війни Россії достатьно створити проблеми для двох-трьох десятків підприємств, що будуть охоплювати 70-80 відсотків всього експорту з України до РФ, і це вже буде нищівним ударом для української економіки, що змусить уряд вприслухатися до  забаганок капризного сусіда

Власне, саме це Россія і зробила, коли 12 липня внесла до системи ризику 49 українських підприємств
http://www.epravda.com.ua/publications/2013/08/12/389401/
Але тоді ФРУ чомусь ніяких заяв не робила, і ніхто в медіапросторі війну не оголошував, хоча всі причетні звичайно були поінформовані.

Тож додаткові кроки, що  створюють проблеми для ВСІХ підприємств позбавлені економічного сенсу.
Зате такий крок створює проблеми для самої Россії 
По-перше, виконати таку постанову неможливо технічно - якщо робити митний догляд  ВСІХ товарів з України, то вже через через кілька днів всі митні склади тимчасового зберігання будуть паралізовані, і робота митниці зупиниться.
По-друге, такий крок створює грандіозне поле для корупції і вносить елемент анархії до жорстко структурованої  вертикальної системи збору хабарів на митниці.
Адже, оскільки всі вантажі доглядати неможливо технічно, то рішення про догляд чи не догляд приймає кожен інспектор на свій власний розсуд. Неважливо є на те вказівка від керівництва чи немає, ВСІ інспектори будуть натякати ВСІМ водіям, отримувачам чи відправникам, що от, у вас проблеми, і треба ж їх якось  вирішувати...

Навряд чи таке можливо в путінській системі керування, корупцію там намагаються тримати під жорстким контролем, тим більше в такому корупційно  вразливому відомстві як митниця.

Отже, складається враження, що ця "війна 14 серпня" була оголошена лише для того, щоб через кілька днів закінчитися, наробивши якомога більше галасу в медіапросторі.
А от з якою метою?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.