Як маленький обласний центр карбує енергетичну незалежність України

13 вересня 2013, 12:34
Власник сторінки
0
541

Енергетичну незалежність України від «газової голки» Росії вже три роки карбують у 300-тисячних провінційних Черкасах.

Саме це містечко на березі Дніпра на 70% уже відмовилося від використання російського газу. Відтепер кошти, які раніше текли в економіку Росії як оплата за газпромівський газ, йдуть в економіку краю. І все це робиться, як не парадоксально, за кошти Європи. Точніше - Європейського банку реконструкції та розвитку.

За рахунок чого опалюються Черкаси?
У Черкасах два теплогенеруючі підприємства – «Черкаська ТЕЦ», яка перебуває в оренді, та комунальне підприємство «Черкаситеплокомуненерго». ТЕЦ опалює 60% міста. Причому використовує вугілля, яке купується в Україні. Таким чином гроші йдуть не в Росію, а в економіку України. Решту 40% населення і бюджетних установ опалюють котельні «Черкаситеплокомуненерго». До модернізації всі 37 котелень працювали винятково на газу. Щороку з міста різними шляхами (через бюджет, оплати населення) виходило сотні млн грн. Ці кошти йшли як оплата за газ. Потім вони потрапляли на рахунки «Газпрому». А звідти потрапляли в економіку Росії. Тобто ми з вами фінансували вчителів і медиків у Російській Федерації, давали гроші на розробку нових газових родовищ, підсилювали військовий потенціал північного сусіда. Причому ми, українці, жодного зиску з цього не мали.

Кредитні кошти на модернізацію теплопостачання
За сприяння міського голови Черкас Сергія Одарича комунальне підприємство «Черкаситеплокомуненерго» взяло кредит у Європейського банку реконструкції та розвитку на модернізацію систем теплопостачання. Кредитну угоду між Європейським банком реконструкції та розвитку і КП “Черкаситеплокомуненерго» було укладено у 2007 році. Проте через численні скарги опонентів, погодження з Міністерством фінансів тощо, за реалізацію проекту взялися лише три роки тому. Унікальність цієї угоди у тому, що кошти надані під гарантії міської влади, а не Кабінету Міністрів. Окрім того, визначну роль відіграють відсотки. Відсоткова ставка досить мала – вона коливається в межах 5-7%. Це досить низький відсоток. Термін повернення коштів – 15 років. Сума – 11,2 млн євро.


Нині жоден банк в Україні не видасть підприємствам, а тим паче комунальним, кредити під такі низькі відсотки.


Реалізація кредиту розрахована на три роки. Повернення тіла кредиту починається через три роки. Допоки в Черкасах впроваджуватимуться заходи з енергозбереження, КП «Черкаситеплокомуненерго» сплачуватиме лише відсоткову ставку, яка, як ми вже казали, є однією з найнижчих.


У чому ж мета проекту з модернізації системи теплопостачання міста? Зменшити споживання дорогого газу, яке місто купує через НАК «Нафтогаз» у Росії, модернізувати застаріле обладнання на котельнях КП «Черкаситеплокомуненерго», зменшити втрати тепла, перейти на альтернативні джерела енергії – приміром, дерев’яну тріску. Загалом планується зменшити використання блакитного палива на 25-30%.


Модернізація систем теплопостачання складається з трьох етапів, які взаємопов’язані між собою. Наприклад, неефективним буде спершу встановлювати в будинках ІТП, а вже потім братися за заміну устаткування на котельнях та мереж.


Першим етапом було придбання та встановлення котла, який працює на біопаливі. Його встановили у мікрорайоні «Соснівка» на базі існуючої газової котельні. Під час другого етапу провели модернізацію мереж теплопостачання міста: замінили застарілі труби на сучасні попередньо ізольовані. Загалом замінено 40% мереж, що належать КП «Черкаситеплокомуненерго». Завдяки цьому втрати тепла до кінцевого споживача зменшилися до 8,5%. У той час, як цей показник по Україні становить 30-40%. Таким чином у Черкасах відійшли від практики обігріву землі та повітря. Окрім того на трьох котельнях міста встановили сучасні котли з коефіцієнтом корисної дії 93-95%. Старе ж обладнання на цих котельнях мало ККД – 70-80%. Заощадження використання газу – на рівні 15-20%


На третьому етапі передбачено встановлення ІТП у 103 будинках, а також облаштування когенераційних установок на трьох котельнях міста. Когенерація – це вироблення власної електроенергії і як побічний продукт - тепла. Електроенергія для КП «Черкаситеплокомуненерго» - це один з основних витратних компонентів (після газу) – він становить у структурі тарифу на теплопостачання 8%. Ефективніше виробляти власну електроенергію, яка втричі дешевша за покупну. Собівартість виготовлення 1 кВт - 20коп. за кВт, а нині ЧТКЕ купує електрику за ціною за 1 грн. 17 коп. кВт.


Встановлення ж індивідуальних теплових пунктів у 103 будинках у Черкасах дозволить уникнути в цих багатоповерхівках непотрібних «перетопів». Часто можна спостерігати картину, коли взимку на вулиці плюсова температура, чимало жителів вимушені відчиняти вікна та балкони. Адже некомфортною є температура в 25-28 градусів тепла. ІТП завдяки автономному регулюванню підтримуватиме в оселі комфортну температуру. Таким чином завдяки автономному регулюванню можна зменшити споживання ресурсів на 15%. А якщо жителі будинку, де встановлять таке обладнання, утеплять фасади, замінять вікна на склопакети, то зменшити споживання, а відповідно і оплату за тепло і гарячу воду, можна вдвічі.



Одна котельня позбавляє Росію заробітку в 7 млн грн
Одним з перших етапів модернізації систем теплопостачання в Черкасах було встановлення котельні, яка працює на біопаливі. Якщо раніше вартість закупівлі газу на рік становила 7 млн грн, то нині жоден метр кубічний блакитного палива не купується. Витрати на придбання дерев’яної тріски становлять 4 млн грн на рік. Чиста економія 3 млн, а враховуючи, що залишки деревини купуються в Черкасах і області, то ці 4 млн грн теж лишаються в економіці Черкащини. 


А уявіть, які б суми були в масштабі всієї України?


Тому повідомлення Уряду, президента про те, що на 30% скорочується використання російського газу в Україні, мене, як українця, неабияк радує. Значить на 30% ми стаємо незалежніше від Росії і на 30% наближаємося до Європи. І скажу відверто, цитуючи екс-мера Черкас Сергія Одарича: «Більшим патріотом України є той, хто зменшує використання російського газу».

Слава Україні!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.