Український казус або урок латини для FARE

02 жовтня 2013, 15:36
Власник сторінки
кандидат философских наук, политический аналитик
0
309
Український казус або урок латини для FARE

Для того щоб розставити крапки над "і" у дискусії навколо санкцій ФІФА проти збірної України необхідно виділити у ній кілька аспектів.

На жаль, у суперечках істина не лише народжується. Часто істина у них губиться. Особливо коли сторони дискусії говорять про різне, змішуючи, як то кажуть, "грішне з праведним". Власне, саме це наразі відбувається у дискусії навколо санкцій ФІФА проти збірної України.

Для того щоб розставити крапки на "і" та розмежувати грішне від праведного у цій дискусії, на мою думку, необхідно виділити у ній кілька аспектів. По-перше, наявність чи відсутність у FARE формальних підстав для вжиття санкцій проти України. По-друге, адекватність міри вжитих проти України санкцій. І нарешті, справедливість критеріїв FARE щодо визначення "забороненої" символіки чи дій вболівальників.

По-перше, я далекий від того, щоб стверджувати наче у FARE не було формальних підстав для вжиття санкцій проти України. Були. Зрозуміло, що серед вболівальників збірної України мабуть є і симпатики нацизму, і расисти. Так само як серед вболівальників збірної України є також комуністи, антифашисти тощо. Є ліберали і є консерватори. І, безумовно, поведінка деяких вболівальників дає підстави для обвинувачень у проявах фашизму, расизму тощо. Тож рішення FARE однозначно не було безпідставним. Підстав для цього рішення поведінка деяких вболівальників збірної України дала достатньо. У даному випадку я не говорю про червоно-чорні прапори, галицького лева чи портрети Бандери з Шухевичем. Мусимо чесно зізнатися, на стадіоні мали місце і расистські вигуки, і фашистські вітання, навіть мінімальні прояви яких вже дають формальні підстави для вжиття санкцій. Dura Lex Sed Lex,  – як казали римські юристи. 

По-друге, одними з наріжних каменів правосуддя є невідворотність покарання та його співмірність провині. Під таким кутом зору, особисто мені видається, що  санкції, вжиті проти збірної України, є неадекватно суровими. Більше того, покарання виглядає як показова акція. На будь-якому стадіоні Європи серед вболівальникв будь-якої національної збірної можна побачити "неполіткоректні" жести, прапори й символи та почути расистьскі вигуки. Проте чомусь FARE не схильне шукати проявів "фашизму" в Італії чи Англії. Тож така надмірна увага до українських стадіонів та  прискіпливість, з якою "експерти" FARE вишукують щонайменші прояви "фашизму" та расизму в Україні, але заплющують очі на куди більші порушення англійських чи німецьких фанів, дає підстави не лише обвинувачувати FARE в упередженості та необ‘єктивності, але й заявляти про "вибірковість правосуддя". Не думаю, що у даному випадку FARE варто керуватися латинською приказкою: Quod licet Jovi non licet bovi.  Бо такий підхід дає достатні підстави говорити про замовний характер справи та шукати замовника…

          І нарешті про адекватність критеріїв FARE, які використовуються для визначення тих чи інших символів, прапорів, портретів як заборонених на спортивних аренах через свій "фашистський" чи расистський зміст. Не думаю, що давати оцінку тим чи іншим подіям чи персоналіям історії різних народів, а також символам, які укорінені в історичній пам‘яті націй, є справою експертів FARE чи клерків ФІФА. Нехай у тиші бібліотек чи у стінах наукових інституцій цим займаються професіонали – історики, суспільствознавці тощо. Спортивні арени не найкраще місце для "утвердження історичної правди" адміністративними заходами.  З огляду на це, єдиним справедливим рішенням FARE щодо дозволеної-недозволеної з політичних міркувань символіки на стадіонах може стати тотальна заборона на футбольних матчах взагалі будь-якої символіки крім символіки національних збірних та футбольних клубів. Бо інакше діяльність FARE шкутильгатиме як казали римляни "A casu ad casum" і лишатиме простір для обвинувачення в упередженності.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.