Оскарження рішень Антимонопольного комітету України

07 жовтня 2013, 09:45
Власник сторінки
Адвокат
0
3501

Оскарження рішень Антимонопольного комітету України


Якому суду підлягає розгляд спорів пов'язаний з оскарженням рішень Антимонопольного комітету України. В даній статті хочу поділитись цікавим фактом двозначності оскарження рішень Антимонопольного комітету України.

Згідно з ч. 2 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження. А згідно з ч. 2 ст. 4 названого Кодексу юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення.

Відповідно до частини першої статті 60 Закону України "Про захист економічної конкуренції" заявник, відповідач, третя особа мають право оскаржити рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарського суду. З огляду на зміст наведеної норми, статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якою юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення, справи зі спорів про оскарження рішень (розпоряджень) органів Антимонопольного комітету України підвідомчі господарським судам і підлягають розглядові за правилами Господарського процесуального кодексу України (п. 1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011, № 15 "Про деякі питання практики застосування конкурентного законодавства").

Господарські суди, посилаючись на ст. 8 Закону України «Про здійснення державних закупівель» що оскаржуване рішення прийняте від імені Антимонопольного комітету України, як органу оскарження. Про те, зазначена стаття передбачає право оскарження рішень Антимонопольного комітету України виключно  суб'єктом оскарження чи замовником до суду.

- відповідно до положення п. 10 ст. 1  Закону України «Про здійснення державних закупівель» замовники - розпорядники державних  коштів, які здійснюють закупівлю в порядку, визначеному цим Законом,

- відповідно до п. 29 ст. 1  Закону України «Про здійснення державних закупівель» суб'єкт  оскарження  в органі оскарження (далі - суб'єкт оскарження)  - фізична чи юридична особа, яка звернулася до органу оскарження  з  метою  захисту  своїх  прав та охоронюваних законом інтересів  з  приводу  рішення, дії чи бездіяльності замовника, що суперечать  законодавству  у  сфері  державних закупівель та/або з приводу  порушень законодавства оператором електронного майданчика і внаслідок яких порушено право чи законні інтереси такої особи

А якщо Позивачем  відповідно до оскаржуваного рішення Антимонопольного комітету України не є ані замовником, ані суб’єктом оскарження в розумінні Закону України «Про здійснення держаних закупівель», а тому не має законних підстав звертатись до адміністративного суду за захистом своїх прав, як третя особа.

Право позивача, як суб’єкта господарювання, на оскарження рішення Антимонопольного комітету України передбачені Законом України "Про захист економічної конкуренції". Відповідно до ст. 60 якого заявник, відповідач, третя особа мають право оскаржити рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарського суду.

Про те, господарські суди не рідко приходять до хибного висновку з посиланням, в якості правових норм на ч. 3 ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства України, та зазначають, що адміністративні справи з приводу оскарження рішень Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель вирішується окружними адміністративними судами.

За обставин перелічених вище господарським судам слід застосувати положення п.п. 8 ч. 3.2. Постанови пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам» №10 від 24.10.2011 року, в якому зазначено що господарські  суди на загальних підставах вирішують усі спори між  суб'єктами  господарської  діяльності,  а також спори, пов'язані з оскарженням відповідно до частини першої статті  60  Закону України  "Про  захист  економічної конкуренції» рішень (розпоряджень)  органів  Антимонопольного  комітету   України, що також зазначено в. п.п. 3 ч. 3.1. Постанови пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам» №10 від 24.10.2011 року Господарський  спір  підвідомчий  господарському   суду, зокрема, за таких умов:  наявність у законі норми,  що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом. Дана норма імперативно встановлена ст. 60 Закону України «Про Захист економічної конкуренції», та даний спір підвідомчий Господарським судам.

Персональний сайт автора: www.cheremin.com.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: юрист,адвокатские услуги,представництво,господарський суд,судовий процес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.